NavMenu

Robot muze krave u Crepaji - Farma "Fotos" jedina u Srbiji poseduje postrojenje za automatsku mužu

Izvor: eKapija Utorak, 09.06.2015. 09:39
Komentari
Podeli

(Ilustracija) Jedna od najmodernijih farmi krava u Srbiji nalazi se u Crepaji. Na farmi sa 250 grla krava, krave muze robot. Investicija firme "Fotos", koja posluje u okviru sistema "Almex", jeste milion dinara, a interesantno je da na farmi rade samo tri radnika.

Prošle godine je započeta, a ove puštena u rad farma krava "Fotos" u Crepaji, koja je potpuno opremljena za 250 krava. Jedina u Srbiji poseduje postrojenje za automatsku mužu krava, tzv. robot-mužu. Uvođenjem robot-muže opšte stanje krava je bolje, a istovremeno je kvalitet mleka poboljšan.

- Farma u Crepaji je farma robot-muže, jedina takva u Srbiji. Trenutno imamo 210 krava. Krave imaju slobodnu volju da dolaze na mužu kad hoće, da jedu i piju vodu kad hoće. U celoj štali su tzv. jednosmerne ulice koje navode kravu da se kreće, tj. robot ih navodi kako hoće. Neke krave se muzu dva puta dnevno, neke tri, neke četiri, neke pet. Dobrobit je na vrhunskom nivou - rekao je Vojislav Lučar, dr veterinarske medicine.

Investicija za izgradnju farme krava sa 250 grla je više od milion evra, pa se mnogi pitaju isplati li se ovakvo ulaganje. Odgovor je jasan i nedvosmislen – isplati se.

- Isplati se, jer to je sistem koji mnogo daje. Pioniri smo u ovome i videćemo kad napravimo presek prve godine, kaže Lučar.

U "Fotosu" i čitavom sistemu u "Almex"-u, planiraju da proizvode čvrste i kvalitetne krave, jake na nogama, a uz to odlične mlekulje, koje mogu da izdrže više laktacija. Težnja da se otklone postojeći nedostaci je osnov razvitka.

- Planovi su da se zadrži u štali 250 zdravih krava i da na godišnjem nivou imamo što manji remont, da ubacujemo sveža grla, izbacujemo stara. Dolaze u obzir i ostale kategorije – steone junice, kaže Lučar.

U štalama "Fotosa" sve se zna – ko šta radi i kako radi. Krave takođe znaju šta rade – kada jedu, kada se spremaju da stanu u red za mužu, kada idu u posetu robotu nekoliko puta na dan, kada se muzu.

- Krave se bolje snalaze u ovoj štali od ljudi, kazao je Lučar.

Prvo iskustvo na farmi krava u Crepaji za ljude koji rade sa kravama i za krave od izuzetnog značaja. Navikavanje jednih na druge je prošlo. Sada zajedno funkcionišu sa robotom, na obostrano zadovoljstvo, prenosi RTV "Pančevo".

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.