NavMenu

Investicije u crnogorski turizam vredne 2,5 mlrd EUR

Izvor: Tanjug Ponedeljak, 08.06.2015. 11:27
Komentari
Podeli
Crna GoraCrna Gora
Investitori će u 14 prioritetnih projekata iz oblasti turizma u Crnoj Gori uložiti skoro 2,5 mlrd EUR, a nova ulaganja doprineće jačanju privrede i povećanju životnog standarda u celoj zemlji, pišu Dnevne novine.
Najviše novca u crnogorski turizam planira da uloži investitor "Orascom Development Holding" iz Švajcarske, i to za realizaciju projekta "Luštice Bay resort" u Tivtu. Ukupna vrednost te investicije iznosi oko 1,1 mlrd EUR.

Ovaj investicioni program podrazumeva nastavak izgradnje naselja koje će sadržati osam hotela (3.310 hotelskih soba, 60% kapaciteta sa pet i više zvezdica), 1.250 rezidencijalnih jedinica (uključujući vile i apartmane), "Talaso" centar, zatim dve marine sa vezovima i pratećim sadržajima, navodi se u dokumentu Ministarstva turizma.
Tu su i golf teren sa 18 rupa, otvoren preko cele godine, Konferencijski centar, kao i prodavnice, restorani, osnovna škola, zdravstveni objekti.
Kompanija "Adriatic Marinas" samo tokom 2015, prema podacima Vlade, uložiće skoro 32 mil EUR u projekat "Porto Montenegro". U planu je i početak pripremnih radova većeg obima na Plavim horizontima.

Tokom ove godine počeće i radovi na izgradnji novog hotela "Chedi Kraljičina plaža", koji planira da gradi kompanija "Adriatic properties", navode u Ministarstvu turizma.

Procenjeno je da će ulaganje u hotel "Chedi Kraljičina plaža" iznositi 54 mil EUR, od kojih će kroz kreditni aranžman s EBRD-om biti obezbeđeno 27 mil EUR.

U centralnom delu zemlje najveći projekat iz oblasti turizma realizuje se u Podgorici. U pitanju je izgradnja hotela "Hilton", za koju su dosad potrošena 21,4 miliona, dok će ove godine biti uloženo dodatnih 15 mil EUR.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.