NavMenu

Kvalitet koji nema alternativu - Dve članice "Victoria Group" među prvih deset najvećih neto izvoznika Srbije u 2014.

Izvor: eKapija Utorak, 30.06.2015. 07:37
Komentari
Podeli

"Sojaprotein""Sojaprotein"
"Victoria Group" najveći je neto izvoznik prerađenih poljoprivrednih proizvoda u Srbiji. Tako je, prema podacima Uprave carina i Agencije za privredne registre na kojima se bazira istraživanje "Business Info Group", na listi najvećih neto izvoznika Srbije u 2014. godini fabrika "Sojaprotein" zauzela peto mesto, sa neto izvozom od 61 mil EUR, dok se "Victoriaoil" nalazi na devetom mestu, sa 49 mil EUR neto izvoza ostvarenog tokom prošle godine. Ako posmatramo prehrambeno-prerađivački sektor, ove dve članice "Victoria Group" zauzimaju prva dva mesta.

Iz kompanije "Victoria Group" poručuju da u njihovom izvozu dominiraju proizvodi višeg stepena prerade.

- Otkupljujemo domaću sirovinu od poljoprivrednih proizvođača, a zatim srpskoj soji i suncokretu dodajemo vrednost preradom u fabrikama "Sojaprotein" i "Victoriaoil". Na evropskom tržištu smo prisutni više od decenije upravo zahvaljujući visokom kvalitetu, stabilnoj proizvodnji prema najvišim evropskim standardima i stalnom ulaganju u proizvodne procese i kvalitet proizvoda.

Ističu da je partnerima i kupcima na ovom tržištu izuzetno bitno dokumentovano poreklo sirovine i kontrola kvaliteta kroz celokupni proces od njive do finalnog proizvoda, što kompanija obezbeđuje kroz brojne međunarodne standarde koji su implementirani u njenim fabrikama – "IP Non-GMO", "Dunav Soja", HACCP, GMP+, OHSAS, "IFS Food", ISCC, "Halal", "Kosher" i dr.

Soja sa oranica Srbije

"Sojaprotein" izvozi u 40 zemalja širom sveta, a oko 90% izvoza plasira u Evropsku uniju. U pitanju su proizvodi od soje namenjeni prehrambenoj industriji, prvenstveno – mesnoj, pekarskoj, konditorskoj, ali i proizvodi koji se koriste u farmaceutskoj industriji. Veliki uspeh beleže i sa asortimanom za ishranu životinja. U pojedinim tržišnim nišama "Sojaprotein" zauzima čak i više od 50% udela na EU tržištu.

"Victoriaoil""Victoriaoil"
Kako kažu u ovoj kompaniji, osvaja se intenzivno i tržište sojinih proteinskih koncentrata, čija je proizvodnja pokrenuta krajem 2012. godine, a prodaja od tada kontinuirano raste. Dalji rast prodaje očekuje se, između ostalog, i zahvaljujući implementaciji "Dunav Soja" standarda. "Sojaprotein" je prvi u regionu dobio ovaj sertifikat za proizvodnju sojinih proteinskih koncentrata od NON-GMO soje.

Ove godine nastavljena je ekspanzija na međunarodnom tržištu kroz izvoz u Izrael, Egipat, Nigeriju, Ganu, Maroko, Južnu Koreju, a u narednom periodu, očekuju da će se broj novoosvojenih tržišta dodatno uvećati.

Na tom putu, svakako bi trebalo da im pomogne činjenica da "Sojaprotein" prerađuje isključivo genetski nemodifikovano sojino zrno (NON-GMO), strogo kontrolisanog porekla i kvaliteta, što potvrđuju i međunarodni sertifikati "Identity preserved Non GMO" i "Dunav Soja". Ovi standardi definišu proces očuvanja genetičke čistoće od semena do isporuke finalnog proizvoda, uz dokumentovanu sledljivost i striktnu kontrolu svih segmenata lanca snabdevanja i proizvodnog procesa.

Ne zaostaje ni izvoz uljare "Victoriaoil"

"Victoriaoil" izvozi više od polovine svoje proizvodnje u EU i zemlje regiona. Prošle godine najveći izvoz realizovan je na tržištima Austrije, Italije, Grčke, Hrvatske, Mađarske, a značajno su povećali prisustvo i na tržištima Češke i Slovačke.

- Naše suncokretovo ulje prepoznato je po odličnom odnosu cene i kvaliteta, što nam omogućava njegov uspešan plasman. Osim suncokretovog ulja, odlični prodajni rezultati postignuti su i sa rafinisanim repičinim uljem, kao i suncokretovim i repičinim lecitinom i drugim proizvodima od uljarica. "Victoriaoil" je tehnološki najsavremenija fabrika za preradu uljarica na Balkanu. U našoj uljari se nalazi i najmoderniji pogon za punjenje i ambalažiranje jestivog ulja, kapaciteta više od 13.000 litara na sat - kažu za "eKapiju" u "Victoria Group".

Investicije

"Victoriaoil""Victoriaoil"

"Victoria Group" je u proteklih deset godina investirala više od 200 mil EUR u modernizaciju proizvodnih pogona i povećanje prerađivačkih kapaciteta svojih fabrika. Značajna sredstva su uložili su i u energetsku efikasnost, odnosno kotlove na poljoprivrednu biomasu u tri fabrike - "Sojaprotein", "Victoriaoil" i "Veterinarski zavod Subotica".

Kako najavljuju za naš portal, ove godine će u "Sojaprotein" ugraditi još jedan kotao na biomasu u cilju potpune energetske nezavisnosti i ekonomičnije proizvodnje, što će, kako smatraju, svakako u velikoj meri doprineti njihovoj konkurentnosti ne samo kvalitetom, već i cenom.

Još jedna značajna investicija biće u pogon funkcionalnih sojinih proteinskih koncentrata, čime će "Sojaprotein" dodatno učvrstiti svoju poziciju jednog od malobrojnih proizvođača na globalnom nivou koji mogu da ponude ovako širok portfolio sojinih proteina.

Saradnja sa poljoprivrednom zajednicom

"Victoria Group" sarađuje sa 40.000 poljoprivrednika preko više od 300 kooperanata. Na bazi ove saradnje kompanija otkupljuje sirovine sa oko 200.000 hektara u Srbiji, od čega, kako kažu, direktan benefit ima oko 100.000 ljudi iz različitih lokalnih zajednica. Svake godine "Victoria Group" pretfinansira primarnu poljoprivrednu proizvodnju, kao podršku partnerima za organizaciju proizvodnje. Ove godine kompanija je u sklopu pretfinansiranja obezbedila repromaterijal u vrednosti više od 50 mil EUR. Ipak, ističu da podrška koju pružaju nije samo finansijske prirode – poljoprivrednicima je na raspolaganju i Agrotim i stručna služba "Victoria Logistic" za preporuke i savete kad je u pitanju primena agrotehničkih mera i unapređenje proizvodnje.

Jelena Đelić

Kompletan sadržaj Tematskog biltena "Plodovi agrara - kako šansu pretvoriti u profit" možete pročitati OVDE.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.