NavMenu

"Air Serbia" prvi put pretekla "Croatia Airlines" po poslovanju

Izvor: eKapija Petak, 05.06.2015. 10:11
Komentari
Podeli

Kompanija "Air Serbia" je u 2014. godini ostvarila neto profit od 2,7 mil EUR, a u prvoj punoj godini poslovanja prihodi avio-kompanije uvećani su za 87% i iznosili su 262 mil EUR, što je najbolji rezultat u istoriji nacionalnog avio-prevoznika. U prva tri meseca ove godine imala prihod od 39 mil EUR, što je za 12 mil EUR više, odnsno 44% više nego u istom periodu prošle godine.

Beleži se i značajan rast putnika pa je "Air Serbia" prvi put pretekla svog dosad najozbiljnijeg regionalnog konkurenta "Croatia Airlines". Ova godina trebalo bi takođe da bude veoma dobra jer je nedavno, između ostalog, najavljeno da će do kraja godine krenuti i letovi za SAD. Osim toga, rast je podstaknut razvojem mreže linija i proširenjem ugovora o zajedničkim letovima (code share partnerstva). Popunjenošću kapaciteta su izuzetno zadovoljni, kažu iz "Air Serbia"-e za "SEEbiz".

- Zadovoljni smo popunjenošću kapaciteta na svim linijama. Naša prosečna popunjenost kapaciteta za prevoz putnika (SLF) na svim linijama je tokom 2014. godine iznosila 67 procenata, što predstavlja uvećanje od tri procenta u odnosu na 2013. godinu. To je relativno dobar rezultat imajući u vidu da smo u istom periodu ostvarili znatno uvećanje kapaciteta za prevoz putnika od 74 procenta. U okviru našeg letnjeg reda letenja za 2015. godinu, linije ka Tivtu i Podgorici će u jeku sezone imati najveći broj posvećenih letova, što svakako reflektuje stvarnu potražnju za letovima odnosno mestima na ovim linijama, poručuju iz Air Serbije.

Tokom leta jedna od važnijih desetinacija za "Air Serbia"-u jeste Crna Gora. Zato će letnja sezona u srpskom nacionalnom avioprevozniku biti podeljena u tri dela.

- Letnji red letenja, koji traje od 30. marta do 24. oktobra, smo pažljivo planirali i taj period podelili u tri dela prema predviđenoj potražnji. Tako će do 15. juna, "Air Serbia" obavljati 14 letova nedeljno za Tivat, dok će u jeku sezone, od 15. juna do 15. septembra, obavljati čak 26 letova nedeljno ka ovom aerodromu na popularnom letnjem odredištu. Linija ka Tivtu će ujedno u tom periodu biti najfrekventnija u našoj celokupnoj mreži. Interesovanje za letovima ka Podgorici ne zavisi u tolikoj meri od sezonalnosti, tako da ćemo tokom trajanja letnjeg reda letenja imati konstanti broj od 21 let nedeljno ka glavnom gradu Crne Gore, otkrivaju iz "Air Serbia".

Saradnjom sa crnogorskim aerodromima i "Montenegro Airlines"-om su zadovoljni iako dodaju da ima prostora za još bolju saradnju.

- Veoma smo zadovoljni saradnjom sa oba Aerodroma u Crnoj Gori. Nadamo se da će se pozitivni trendovi koje beležimo u našem poslovanju reflektovati i na stalno unapređenje saradnje, što će doprineti rastu poslovnih rezultata Aerodroma Crne Gore. Sa avio-kompanijom "Montenegro Airlines" takođe ostvarujemo korektnu saradnju, kažu iz "Air Serbia".



Iz "Air Serbia" kažu da su zadovoljni popunjenošću letova za Hrvatsku.

- Letnjim redom letenja smo ponovo uveli letove ka tri destinacije na hrvatskom primorju – Splitu, Puli i Dubrovniku. Za sada smo zadovoljni popunjenošću letova za Split i Dubrovnik, koje smo ponovo uspostavili u toku ovog meseca. Letove ka Puli ćemo početi od 16. juna i verujemo da će biti maksimalno popunjeni, budući da je ta linija najbrži, najlakši i najpovoljniji način da turisti, ali i poslovni ljudi, iz Srbije stignu do cele Istre, zadovoljni su u "Air Serbia".

Obzirom na atraktivnost Dubrovnika, bilo je informacija da je "Air Serbia" ponudila frekventnije povezivanje Dubrovnika sa Zagrebom tokom cijele godine. Iz "Air Serbia" zasad otklanjanju takvu mogućnost.

- Za sada imamo tri leta nedeljno između Beograda i Dubrovnika, dok ćemo u jeku sezone obavljati četiri leta nedeljno. Letove za Dubrovnik ćemo obavljati do 24. oktobra, odnosno do kraja letnjeg reda letenja. Za sada ne planiramo da uvrstimo ovu destinaciju u zimski red letenja, zaključuju iz "Air Serbia".

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.