NavMenu

Sertić ignorisao Soroša - Američki milijarder povukao ponudu za "Galeniku"

Izvor: Blic Petak, 05.06.2015. 12:17
Komentari
Podeli

Džordž Soroš (Foto: YouTube/screenshot)Džordž Soroš
Američki milijarder Džordž Soroš odustao je od kupovine "Galenike" razočaran time što se iz Vlade Srbije nisu udostojili da mu ni posle 10 meseci pošalju odgovor na ponudu.

Iz Vlade se nedavno moglo čuti da je Soroš odustao od srpske fabrike zbog dugova od 220 mil EUR, a istina je, kako saznaje "Blic", da kompanija ovog milijardera iz Nemanjine 11 nije dobila nikakav odgovor. Da li je u pitanju to što je na ponudu trebalo odgovoriti u vreme kada su se u Vladi menjali ministri privrede ili je krivac nemar, tek Soroš je odustao od Srbije.

Soroš je preko svog fonda "Quantum strategic partners" još u oktobru 2014. poslao pismo o zainteresovanosti za "Galeniku". Iako je reč o neobavezujućem dokumentu, američki biznismen je slovio za jednog od ozbiljnijih ponuđača.

- Hteli su da kupe imovinu "Galenike", a ponudili su i socijalni program. Nameravali su da nastave proizvodnju lekova. Međutim, nisu želeli da prihvate dugove od 220 miliona - kaže dobro obavešten izvor "Blica".

Soros je za "Galeniku", prema nepotvrđenim informacijama, ponudio između 60 i 70 miliona.

U Ministarstvu privrede su rekli "Blicu" da za Soroša u ovom slučaju ipak nije bilo mesta.

- Fond je predložio model privatizacije koji nije bio u skladu sa Zakonom o privatizaciji. Traženo je da Srbija pokrije sve komercijalne obaveze "Galenike", što nije u skladu sa fiskalnom konsolidacijom, niti ima prostora zbog naših obaveza prema međunarodnim finansijskim institucijama. Ukupna dugovanja "Galenike" na kraju 2013. bila su oko 220 mil EUR - rekli su u ministarstvu.

Prošlog meseca "Galenika" je raspisala poziv za privatizacionog savetnika. Rok za nalaženje strateškog partnera je 31. maj 2016.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.