Izvor: eKapija | Utorak, 23.06.2015.| 08:08
Izdvojite članak Odštampajte vest

Trka sa Evropom najveći izazov - Novi Tematski bilten "Plodovi agrara-kako šansu pretvoriti u profit" 30. juna na "eKapiji"

Kako naša hrana, čijim se kvalitetom dičimo, može biti još konkurentnija onoj iz Evrope? Da li nova Strategija poljoprivrede i ruralnog razvoja konačno može da da konkretne rezultate, budući da se struka pita "da li je opet reč o strategiji bez para"? Šta mogu očekivati poljoprivredni i prehrambeni proizvođači od najavljenih 175 mil EUR iz IPARD 2 fonda? Da li je bolje da veliki poljoprivredni kombinati ostanu u rukama države ili da ih damo strancima?

Ovo su samo neka od pitanja na koje ćete odgovore pronaći u novom Tematskom biltenu "eKapije" pod nazivom "Plodovi agrara – kako šansu pretvoriti u profit", a koji će biti objavljen 30. juna.

Srbija je u 2014. godini zabeležila rast izvoza poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda i suficit od 1,05 mlrd EUR. Neke od naših kompanija izvozom svojih proizvoda snabdevaju celu Evropu, a svako njihovo investiranje u domaće kapacitete znači veliku afirmaciju onog što već imamo. Arapi i Kinezi merkaju naše kombinate, Italijani hoće da ulažu u organsku proizvodnju, a nemački "Tonnies" najavljuje izgradnju 20 farmi. Mali proizvođači širom Srbije optimistično čekaju najavljene investicije.

Razgovaraćemo sa svim relevantnim sagovornicima iz ove oblasti – resorno ministarstvo, Privredna komora Srbije, Privredna komora Vojvodine, strukovna udruženja, agrarni analitičari, predstavnici instituta...

Prenećemo i stavove vlasnika i direktora kompanija iz svih prehrambenih grana, velikih trgovinskih lanaca, distributera, predstavnika banaka i osiguravajućih kuća... U razgovoru sa njima daćemo vam jednu širu sliku o tome šta muči poljoprivrednu i prehrambenu industriju, koji su nam najveći kapaciteti, šta bi trebalo unaprediti da bi se ostvario veći profit, ali i kako država može još više pomoći agraru. Biće govora i o sertifikatima koji su neophodni da bi se izvozilo, ali i postigao uspeh na domaćem tržištu.

Poljoprivrednici će saznati koji krediti su najaktuelniji, koji je najbolji način da se osigura oprema, s obzirom na to da je velika pouka izvučena iz prošlogodišnjih poplava.

U tematskom biltenu "Plodovi agrara – kako šansu pretvoriti u profit" predstavićemo i najnovije proizvode, tehnologije, ukuse, opremu, poljomehanizaciju...

Budite u toku! Ne propustite novi Tematski bilten "eKapije"!

Ukoliko imate ideju ili sugestiju kako da doprinesete da ovu temu sagledamo što bolje i ukoliko želite da budete deo našeg Tematskog biltena, pišite nam na urednik@ekapija.com ili marketing@ekapija.com.

Prethodne Tematske biltene "eKapije" pogledajte OVDE.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.