NavMenu

Rusi za izvoz "Fiata", čeka se stav Belorusije i Kazahstana

Izvor: Tanjug Nedelja, 31.05.2015. 22:54
Komentari
Podeli
Stav ruskih zvaničnika po pitanju bescarinskog izvoza vozila "Fiat" iz Srbije je definitivno pozitivan, a saglasnost na tu odluku još treba da daju druge zemlje članice Carinske unije, pre svega Belorusija i Kazahstan, izjavio je u nedelju, 31. maja 2015. godine Tanjugu ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

- Verujem da tu ne postoje neki veći problemi i da pored ovog pozitivnog stava i izjašnjenja Ruske Federacije, ne bi trebalo da bude problema, bar kada se radi o stavovima ove dve zemlje - kazao je Ljajić i najavio da će bescarinski izvoz "fijata" iz Srbije biti jedna od tema još nekoliko bilateralnih susreta sa ruskim zvaničnicima, do kraja godine.

- Naravno, kada se donese odluka na nivou Carinske unije, onda još preostaju tehnički razgovori oko detalja vezanih za sam čin izvoza naših automobila, s druge strane pitanje da li će Rusi tražiti neki reciprocitet o kom broju automobila se onda radi. To ostaje predmet tehničkih razgovora nakon što Carinska unija donese, verujemo, pozitivnu odluku - objasnio je Ljajić.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija je skrenuo pažnju da se to neće tako brzo dogoditi, tako da ne treba imati lažna i prevelika očekivanja u kratkom vredmenskom periodu.

- Ali, ono što je činjenica, jeste da je Ruska strana pozitivno odgovorila na taj zahtev i očekujemo još mišljenje drugih zemalja, članica ove carinske Unije - kazao je on.

Govoreći o trgovinskoj razmeni sa Rusijom, Ljajić je rekao da je Srbija u prvom kvartalu ove godine imala pad u spoljnotrgovinskojh razmeni sa Rusijom od 19% u odnosu na isti period prošle godine, ali je u istom periodu zabeležila rast izvoza poljoprivredno - prehrambenih proizvoda od 20%.

Rusija je za nas vrlo važan spoljnotrgovinski partner, i mi iz godine u godinu beležimo rast našeg izvoza na rusko tržište i takođe smanjujemo deficit koji uvek našoj strani zbog uvoza energenata iz Ruske Federacije, objasnio je Ljajić.

Za pad u spoljnotrgovinskoj razmeni sa Rusijom, Ljajić je rekao da je bio očekivan s obzirom na ekonomska dešavanja unutar Ruske Federacije i sankcije koje je EU uvela prema toj zemlji.

- Srbija ima pad izvoza uglavnom kad se radi o industrijskim proizvodima, ali imamo za nekih 20% opet rast izvoza poljoprivredno - prehrambenih proizvoda, zato što postoji povećana tražnja sa ruske strane - kazao je resorni ministar.

- Mislim da do kraja godine tu možemo da očekujemo povećan izvoz poljoprivredno prehrambenih proizvoda, i ja verujem da će se to i dogoditi - zaključio je Ljajić.



Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.