NavMenu

Nemačka zainteresovana da dalje investira u Srbiju

Izvor: Tanjug Petak, 29.05.2015. 12:30
Komentari
Podeli
Nemački ministar za ekonomsku saradnju i razvoj Gerd Miler izjavio je u četvrtak, 28. maja 2015. godine da je Nemačka zainteresovana da dalje investira u Srbiju, a ministar privrede Željko Sertić pozvao je nemačke kompanije da ulažu u našu zemlju, jer je država spremna da obezbedi zemljište, a imamo i industrijske zone.

- Zahvaljujem se na vašoj ponudi, kad ste rekli da ukoliko obezbedimo pet ili 10 hektara zemlje, da ćemo imati još saradnika i kompanija iz Nemačke. Ja vam odmah kažem, imamo obezbeđenu zemlju i industrijske zone. Vaše kompanije su dobrodošle - rekao je Sertić koji je u četvrtak, 28. maja 2015. godine sa nemačkim saveznim ministrom za ekonomsku saradnju i razvoj Gerdom Milerom obišao nemačku kompaniju "Bosch" u Šimanovcima.

Sertić je podsetio da u Srbiji već posluje više od 370 nemačkih kompanija, i naglasio da je, prema svim istraživanjima, saradnja države i PKS s tim firmama i Nemačkom kancelarijom za privredu dobra.

- Svi pokazatelji govore da su kompanije u Srbiji zadovoljne. Posebno poslednjih godina operativno pomažemo kompanijama da rešavaju probleme na terenu - rekao je Sertić.

Ministar je prisutnima rekao da će tek videti koliko je Srbija ozbiljna u reformama, i dodao da je kod nas prihvaćeno i zakonski i u praksi već 95% standarda koji se u EU primenjuju.

On je podsetio da je prošle godine bio u poseti kompaniji "Bosch" sa ministrom Verbićem na temu Bošovog projekta obrazovanja učenika.

- Tada je otvoreno odeljenje za školovanje dece u saradnji sa kompanijom "Bosch" i to je bio prvi korak u praktičnoj podršci reforme našeg stručnog obrazovanja i uvođenju dualnog obrazovanja. To je već rašireno u Nemačkoj i Austriji gde je taj sistem pokazao ozbiljan uticaj na razvoj industrija i poboljšanje ekonomskih performansi što je i naš cilj - rekao je Sertić.


Obilazeći industrijski park u Šimanovcima, Miler je izrazio zadovoljstvo zbog, kako je konstatovao, dinamičnog razvoja kompanija koje je imao prilike da vidi.

- I tu dinamiku mi želimo da podržimo i podstaknemo - rekao je on.

Miler je primetio da je u Srbiji problem veliki broj nezaposlenih među mladima ili nedovoljno obrazovanih mladih ljudi, dok je u Nemačkoj problem to što ima premalo mladih radnika.

- Mlade ljude u Srbiji mi želimo i možemo da stručno usavršavamo po modelu "Boscha", rekao je on i dodao da zbog toga "Bosch" investira u Beograd.

Prema Milerovim rečima, "Bosch" je vodeća nemačka kompanija u svetu, a tehnika znači napredak, ali tehnika je, kako je naglasio, moguća samo kroz stručno usavršavanje saradnika.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.