NavMenu

Skupština Vojvodine zatražila da "Elektrovojvodina" ostane posebno preduzeće

Izvor: Beta Utorak, 26.05.2015. 14:39
Komentari
Podeli
(Foto: Jelena Đelić)
Skupština Vojvodine zatražila je danas od Vlade Srbije da u najavljenoj reorganizaciji "Elektroprivrede Srbije" (EPS) Privredno društvo "Elektrovojvodina" ostane kao posebno preduzeće i ocenila da će, u suprotnom, to imati velike štetne posledice po Vojvodinu i njene građane.

Skupština Vojvodine je glasovima vladajuće koalicije, koju čine Demokratska stranka, Liga socijaldemokrata Vojvodine i Savez vojvođanskih Mađara, usvojila zaključke po kojima se od republičkih vlasti traži da se zadrži decentralizovani sistem i više operatera, a da "Elektrovojvodina" bude jedan od njih.

Predlaže se Vladi Srbije da "Elektrovojvodina" zadrži status privrednog društva radi obezbeđivanja kvalitetnijeg snabdevanja građana električnom energijom.

- Smatramo da je gašenje "Elektrovojvodine" štetno po interese Autonomne Pokrajine Vojvodine, njenih građana i građanki, koji su svojim sredstvima izgradili infrastrukturu "Elektrovojvodine" - rekao je pokrajinski sekretar za energetiku Nenad Stanković.

Stanković je kao ilustraciju naveo da je elektrodustribuciono preduzeće "Elektrovojvodina" u 2014. godini imalo 21,3 milijardu dinara prihoda, a "Elektrodistribucija Beograd" (EDB) prihod od 19,3 milijarde.

Neto dobitak "Elektrovojvodine" je u 2014. godini bio 2,3 milijarde, dok je EDB imao gubitak od 3,4 milijarde dinara, naveo je Stanković i dodao da je aktiva "Elektrovojvodine" 80 milijardi dinara, a EDB-a 55 milijardi.

Dodao je da su gubici u prenosu struje "Elektrovojvodine" oko 10,5%, a u EDB-u 15% i ocenio da je zbog svega toga "nelogično" da se "Elektrovojvodina" pripaja EDB-u.

Prema njegovim rečima, takva centralizacija sistema će dovesti i do smanjenja broja zaposlenih u Vojvodini, a povećanja broja zaposlenih u Beogradu.

Stanković je dodao da Zakon o elektroenergetici predviđa mogućnost da funkcioniše jedan ili više operatera i distributera na teritoriji Srbije.


Potpredsednik Pokrajinske vlade Vojvodine Miroslav Vasin rekao je da slično mišljenje o centralizaciji EPS-a i gašenju ostalih elektrodistribucija, sem Elektrodistribucije "Beograd", imaju i u Nišu, Kraljevu i Kragujevcu, samo što nemaju skupštinu koju Vojvodina ima pa ne mogu da artikulišu svoje kritike.

ANTIĆ: Ne odustajemo od koncepta reorganizacije EPS-a


Ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić izjavio je danas da Vlada Srbije neće odustati od koncepta reorganizacije "Elektroprivrede Srbije" (EPS), kojim je predviđeno da bude formirano jedistveno ekletrodistribitivno preduzeće za celu Republiku u koje će ući i "Elektrovojvodina".

- Mi ostajemo čvrsto pri našem konceptu. EPS će se reorganizovati i restrukturirati u moderno preduzeće i nećemo dozvoliti da se ovo pitanje politizuje na jedan ovako prizeman dnevnopolitički način - istakao je Antić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

Poljska grupacija Żabka planira da uđe na više tržišta Jugoistočne Evrope. Kompanija iz Poljske nedavno je registrovala internet domen za Srbiju, dok je istovremeno u Rumuniji akvizicijom preuzela kompaniju za distribuciju hrane. Pored akvizicije, registrovana je i posebna kompanija za razvoj maloprodajne mreže, saznaje portal Retail Serbia. Na upit ovog portala kako gledaju na srpsko tržište imajući u vidu da su nedavno kupili domen

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.