Izvor: Beta | Petak, 22.05.2015.| 15:26
Izdvojite članak Odštampajte vest

Saradnja Srbije i Slovenije u korišćenju fondova EU

Ministarka bez portfelja, zadužena u Vladi Srbije za evropske integracije, Jadranka Joksimović sastala danas je u Ljubljani s ministarkom bez portfelja Slovenije zaduženom za razvoj i evropsku kohezionu politiku Alenkom Smerkolj razgovarala o unapređenju saradnje dve države u korišćenju fondova EU.

Kabinet Joksimovićeve je saopštio da su razgovarale "o mogućnostima za tehničku podršku i prenošenje iskustava Slovenije u blagovremenoj pripremi Srbije kao zemlje kandidata za korišćenje sredstava iz evropskih kohezionih i strukturnih fondova koji postaju dostupni članstvom u EU".

Smerkolj je ukazala na značaj pravovremene institucionalne pripreme za korišćenje tih fondova, s obzirom da se radi o višestruko većem novcu u odnosu na iznose pretpristupnih fondova IPA koje koriste zemlje-kandidati za prijem u članstvo, što je sada Srbija.

Joksimović koja je i koordinatorka za IPA, posebno je istakla važnost fondova IPA za Srbiju.

Ministarke su se složile u oceni da su osposobljenost uprave i jačanje kapaciteta za upravljanje sredstvima IPA najbolja priprema države za efikasno korišćenje mnogo većih kohezionih fondova po stupanja u EU.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.