Izvor: Tanjug | Nedelja, 24.05.2015.| 18:09
Izdvojite članak Odštampajte vest

Izgradnja luke u TE-KO "Kostolac" počinje u oktobru - Vrednost radova 13 mil EUR

TE-KO Kostolac (Foto: te-ko.rs)
U Termoelektrani i kopovima (TE-KO) "Kostolac" do oktobra će početi izgradnja luke u koju će biti uloženo 13 mil EUR, najavljeno je u petak (22. maja 2015. godine) prilikom potpisivanja ugovora o obavljanju lučke delatnosti između TE-KO "Kostolac" i Agencije za upravljanje lukama.

Ugovor su potpisali v.d. direktora TE-KO "Kostolac" Goran Horvat i direktor te agencije Vuk Perović.

Potpisivanje tog ugovora, kojim je Kostolac dobio licencu za obavljanje lučke delatnosti, stiču se uslovi za pripremne radove i za izgradnju pristaništa u Kostolcu, što bi trebalo da počne u septembru ili najkasnije do oktobra, najavio je direktor Horvat.

On je rekao da je procenjeno da je neophodno 13 meseci za izgradnju te luke, ali je istakao da je siguran da taj rok može biti skraćen i da će luka biti izgrađena već početkom druge polovine 2016. godine, odnosno u julu ili avgustu.

Horvat je kazao da je sada neophodno uraditi projektnu dokumentaciju, izbor izvođača radova i nabavku opreme za luku, te da je plan da ta luka u narednom periodu pređe u međunarodno pristanište u kome će moći posao da obavljaju i drugi lučki operateri osim Kostolca.

Projekat izgradnje luke u Kostolcu jedan je od pet projekata iz prve faze paket aranžmana sa kineskim partnerima koja se već sprovodi u Kostolcu.

Ukupna vrednost prve i druge faze paket aranžmana u Kostolcu je 1,2 mlrd USD, a u okviru druge faze planirana je izgradnja nove termoelektrane B3.

Horvat je naveo da je prvoj fazi već revitalizovan termo blok B1 i B2 i da su u poodmakloj fazi pripreme za izgradnju sistema za odsumporavanje.

Izgradnja pruge u Kostolcu, koja je takođe planirana u okviru te faze, treba uskoro da počne a izgradnja luke će početi do oktobra, precizirao je Horvat.

Perović je naglasio da će zahvaljujući izgradnji luke biti omogućen odvoz uglja iz Kostolca, kao i gipsa i pepela koji su nusproizvodi u termoelektranama za potrebe građevinske industrije i cementara.

On je ukazao da je predviđeno da se iz te luke odvozi 300.000 tona robe godišnje, a da je u sledećoj fazi planirano da to postane međunarodona luka.

Izgradnja tog pristaništa omogućiće otvaranje novih radnih mesta, ekonomski razvoj Kostolca i povećanje vrednosti zemljišta u toj opštini, dodao je Perović.

Izvršni direktor za proizvodnju u EPS-u Dragan Jovanović rekao je da potpisivanje ugovora predstavlja značajnu investicionu pobedu jer je tokom prethodnih pet godina trebalo preći niz administrativnih prepreka.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.