NavMenu

"Žitovojvodina" tražila povoljne kredite za otkup pšenice

Izvor: RTV Četvrtak, 21.05.2015. 09:53
Komentari
Podeli
(Foto: Rajko Karišić)
Udruženje mlinara i pekara "Žitovojvodina" zatražilo je u sredu (20. maja 2015. godine) od Ministarstva poljoprivrede da obezbedi bankarske kredite za kupovinu pšenice ovogodišnjeg roda, sa efektivnom kamatnom stopom koja bi iznosila najviše 2% na godišnjem nivou.

Ta asocijacija je u saopštenju navela da je to preduslov za finansijsko osposobljavanja industrijskih mlinova, glavnih kupaca pšenice.

Oni su dodali da su industrijski mlinovi, koji su članovi "Žitovojvodine", u 2014. godini imali izvanredne proizvodne rezultate, jer su samleli oko 550.000 tona pšenice, ali da je ekonomski položaj značajno pogoršan u odnosu na prethodnu 2013. godinu.

- Iskazani ukupni neto gubitak u poslovanju bio je za oko 50% veći od iskazanog ukupnog neto dobitka, a loša ekonomska situacija nastavila se i u 2015. godini, jer je došlo do daljeg pogoršanja pariteta brašna prema pšenici, tako da su neki industrijski mlinovi već ušli u zonu tekućeg gubitka u poslovanju - saopštili su iz "Žitovojvodine".

Kako su objasnili, izvoz pšenice prošlogodišnjeg roda je podbacio, jer je za deset meseci tekuće ekonomske 2014/15 godine izvezeno svega oko 420.000 tona pšenice, što je polovina od raspoloživog bilansnog viška.

- Ovo znači da će prelazne zalihe pšenice roda 2014. godine iznositi nekoliko stotina hiljada tona, ne računajući zalihe pšenice u vlasništvu Robnih rezervi Srbije, što će zajedno sa novim rodom pšenice, neposredno posle žetve formirati veliku tržišnu ponudu - kazali su.

Dodali su da će sve to u praksi značiti da će na tržištu pšenice neposredno posle žetve pšenice roda 2015. godine postojati, s jedne strane, značajna ponuda pšenice, a, da sa druge strane neće postojati relevantna likvidna tražnja za tom pšenicom.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, IT, Telekomunikacije, Zdravstvo

Saradnja sa kompanijom Merk na podsticanju inovacija u Srbiji

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i direktor za Srednju Evropu i senior potpredsednik u kompaniji Merk Fransoa Feg potpisali su u Vladi Srbije Memorandum o razumevanju, koji je važan za nastavak strateške saradnje sa BIO4 kampusom. Begović je ocenila da je ovaj memorandum potvrda partnerstva na polju biomedicine, biotehnologije i nauke u Srbiji, izrazivši zadovoljstvo time što se jedna od najvažnijih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.