NavMenu

Novi izgled Slavije mora da "aminuje" EBRD

Izvor: Novosti Četvrtak, 21.05.2015. 08:33
Komentari
Podeli
Trg Slavija, Beograd (Foto: Suzana Obradović)Trg Slavija, Beograd
Tender za beogradski Trg Slavija biće raspisan početkom avgusta, samouvereno najavljuju u gradu, iako je projekat pretrpeo ozbiljne izmene. Naime, pala je odluka da rekonstrukcija ovog beogradskog čvorišta prođe bez izgradnje podzemnih prolaza, a da sredstva, koja time budu uštedeli, preusmere na Ruzveltovu ulicu. Ipak, vlast je ponesena graditeljskim elanom previdela da će za naumljeni poduhvat morati da dobije i saglasnost finansijera - Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Kako kažu u predstavništvu EBRD u Beogradu, ova institucija sredstva dodeljuje za određene projekte i ukoliko ima bilo kakvih izmena neophodno je da nadležni u banci o tome budu obavešteni da odobre promenu namene novca.

Inače, za rekonstrukciju Trga Slavija planirano je 27 miliona tokom 2014, dok ova saobraćajnica predstavlja ključnu stavku u budžetu za 2015. sa svojih skoro osam miliona evra. Za 2015. i 2016. predviđeni su radovi i u Karađorđevoj ulici, i to u dve faze, od Savskog trga do "Bristola", odnosno od "Bristola" do Pristaništa. Ruzveltova se nigde ne pominje.

Mada preko Trga Slavija dnevno pređe od 70.000 do 80.000 pešaka, prema mišljenju Dušana Milanovića, diplomiranog inženjera saobraćaja, odustajanje od podzemnih prolaza neće negativno uticati na protočnost saobraćaja.

- Slavija je jedno od značajnih čvorišta kroz koje bi trebalo da prođe jedna linija metroa - objašnjava Milanović. - Tu je važan presedački punkt na kojem se ukrštaju svi saobraćajni sistemi i podsistemi. Zato ni ne treba spuštati pešake ispod zemlje. I bez podzemnih prolaza rekonstrukcija ima smisla jer tamo ima nerešenih slobodnih površina čijim uređenjem će se postići bolja regulacija saobraćaja.

FOLIĆ: Podzemni prolazi nisu spas

- Radili smo analize i konstatovali da se izgradnjom podzemnih prolaza neće mnogo ubrzati saobraćaj - za "Novosti" priča Milutin Folić, glavni gradski arhitekta. - Svih pet ulica koje se spajaju na Slaviji, već posle stotinak metara od kružnog toka imaju semafore. Oni prave "čepove". Sada je takav trend da pešaci imaju prednost u odnosu na automobile.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.