NavMenu

Više od 10.500 ugovora o lizingu sklopljeno u 2014.

Izvor: Tanjug Sreda, 20.05.2015. 10:55
Komentari
Podeli
U Srbiji je prošle godine zabeležen značajan rast na tržištu lizinga i zaključeno je više od 10.500 ugovora o lizingu ukupne vrednosti od 280 mil EUR, pa ipak, po rečima generalne sekretarke Asocijacije lizing kompanija Srbije Teodore Milenković, postoji još mnogo prostora za njegovo unapređenje.

- Statistika je jasno pokazala da su domaća preduzeća poslednjih godina počela da uviđaju prednosti nabavke osnovnih sredstava putem lizinga u odnosu na kreditno finansiranje - kazala je Milenković uoči sutrašnjeg godišnjeg zasedanja generalnih sekretara udruženja lizing kompanija zemalja Evrope.

Milenković, koja će učestovati na zasedanju u Briselu, istakla je da je međutim, i dalje neophodno da te pozitivne uslove finansiranja, koje nudi lizing ovoj ciljnoj grupi, u narednom periodu još više predstave.

Zasedanje organizuje Udruženje lizing asocijacija evropskih zemalja - "Leaseurope", koje obuhvata 46 članova iz 34 zemlje, među kojima je i Asocijacija lizing kompanija Srbije.

U fokusu skupa biće diskusija o najnovijem izveštaju "Leaseurope"-a o finansiranju malih i srednjih preduzeća putem lizinga, te o mogućnostima njegovog daljeg razvoja.

Ovo je, dodaju u Asocijaciji lizing kompanija Srbije, posebno važna tema za Srbiju, imajući u vidu da su kod nas mala i srednja preduzeća najveći korisnici lizinga, pre svega preduzeća usmerena na saobraćajnu, trgovinsku i proizvodnu delatnost, ali i građevinu i poljoprivrednu proizvodnju.

"Leaseurope" je sa partnerom, "Oxford Economic", realizovao obimno istraživanje "Lizing kod malih i srednjih preduzeća", koje obuhvata analizu podataka za 3.000 malih i srednjih preduzeća u 8 evropskih zemalja: Nemačkoj, Francuskoj, Italiji, španiji, Holandiji, švedskoj, Poljskoj i Velikoj Britaniji.

Rezultati će biti prezentovni na predstojećem sastanku i biće urađena uporedna analiza u odnosu na inicijalno istraživanje prezentovano 2011. godine.

Cilj istraživanja je da kvantifikuje koliko mala i srednja preduzeća koriste lizing u odnosu na ostale vrste finansiranja, ali i koliko je veliki doprinos lizinga evropskoj ekonomiji.

Rezultati poslovanja lizing industrije u Evropi u 2014. godini pokazuju porast plasmana za 8,4 procenata, što predstavlja najveću stopu rasta još od 2007. godine. Rast je primećen u svim kategorijama finansiranja, posebno u kategoriji vozila za čak 12,4 procenata u odnosu na 2013. godinu, ali i u kategoriji finansiranja nabavke opreme i nekretnina.

Na predstojećem skupu će se upravo razmatrati šta je uslovilo ovakav rast i kako pozitivna iskustva pojedinih zemalja preneti na celokupno tržište, saopštila je Asocijacija lizing kompanija Srbije.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, IT, Telekomunikacije, Zdravstvo

Saradnja sa kompanijom Merk na podsticanju inovacija u Srbiji

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i direktor za Srednju Evropu i senior potpredsednik u kompaniji Merk Fransoa Feg potpisali su u Vladi Srbije Memorandum o razumevanju, koji je važan za nastavak strateške saradnje sa BIO4 kampusom. Begović je ocenila da je ovaj memorandum potvrda partnerstva na polju biomedicine, biotehnologije i nauke u Srbiji, izrazivši zadovoljstvo time što se jedna od najvažnijih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.