NavMenu

"Hal E-Fakture" - Nova budućnost poslovanja

Izvor: eKapija Utorak, 26.05.2015. 07:42
Komentari
Podeli
Svake godine, milioni faktura se razmene između primaoca i izdavaoca faktura, gde ih je većina u papirnom obliku. Ovakva situacija dovodi do neefikasnosti, koja se već danas može rešavati upotrebnom informacionih rešenja kao što su "Hal E-Fakture". Na ovaj način se podiže efikasnost u radu, poboljšava Vaš odnos sa kupcima, plaćanje se vrši na vreme, bez dodatnih naknada.

E-fakture su računi, otpremnice i druga finansijska dokumenta koja se generišu, razmenjuju i obrađuju, u elektronskom formatu (XML), između dobavljača i kupca. Tradicionalno fakturisanje, pored velike upotrebe papira, podrazumeva ručno prekucavanje i mogućnost ljudskih grešaka, koje dovode do drastičnog porasta troškova.

Elektronsko fakturisanje omogućava automatizovanu obradu faktura, a kao rezultat, kupci i dobavljači dobijaju niz operativnih i strateških prednosti. Pored velikog smanjenja troškova, automatizacije procesa fakturisanja i prijema e-faktura (ERP integracija), takođe obezbeđuje poslovnu efikasnost i priliku za povećanje profita.

"Hal E-Fakture"

Iz godine u godinu se susrećemo sa raznim unapređenim načinima poslovanja. Tehnologija se razvija, a u skladu sa tim i "Halcom"-ovi proizvodi. "Hal E-Fakture" omogućava da putem postojeće aplikacije za e-bankarstvo, jednostavno izdajete i primate e-fakture. Ovakvim načinom rada izbegavate troškove implementacije aplikativnih rešenja za e-fakture, koristeći nestandardna rešenja.

E-fakture za sve

"Hal E-fakture" podržavaju izdavanje i primanje faktura nezavisno od veličine preduzeća, pa se može koristiti, kako za velike korporacije koje kreiraju i primaju e-fakture direktno u svoje interne informacione sisteme, tako i za i mala i srednja preduzeća, koja za to koriste svoje rešenje za e-bankarstvo.

Plaćanje jednim klikom

E-faktura, kao osnova za kasnije plaćanje, mora da sadrži sve podatke potrebne za kreiranje naloga za plaćanje, tako da ga primalac može kreirati jednim klikom. Ovo eliminiše mogućnost grešaka, ali i štedi vreme prilikom prekucavanja podataka, kao npr. poziva na broj u nalogu za plaćanje. Ovo se odnosi na sve potrošače: preduzeća i domaćinstva koja primaju e-fakture direktno u svoj e-bank sistem.


Elektronsko arhiviranje

E-fakture, kao i konvencionalni, štampani računi, treba da se arhiviraju. E-fakture izdate iz e-bank sistema, su digitalno potpisani i sistemski im je dodat digitalni vremenski pečat. Izborom odgovarajućeg načina skladištenja, izdavalac i primalac nemaju više brige o tome gde i kako da čuvaju e-fakture na duži vremenski period.

Smanjenje troškova do 70%

Korišćenjem e-faktura, automatizacijom procesa, smanjujete troškove kompaniji do 70%. U ovo se ne uračunava samo slanje, već i njihovo štampanje, pakovanje, sortiranje, dostava, radna snaga i vreme utrošeno za navedene stavke. Ulaganje u sistem će se isplatiti u roku od 6 do 12 meseci.

Tokom aprila i početka maja meseca 2015. godine, kompanija "Halcom" je organizovala seminare širom Srbije. Odziv broji više od 400 kompanija. Najveći broj posetilaca videlo je korist u smanjenju troškova slanja/primanja faktura i automatizaciji i ubrzanju procesa. Veliki broj kompanija je izlazilo želju za uključenje u sam sistem, a svakako je samo pitanje vremena kada će nam poslovanje, ali i naši partneri i država nametnuti da koristimo razmenu dokumenata, što je praksa već pokazala u razvijenim zemljama Evrope i sveta.

- Danas imamo mnogo razloga za radost, iako to često ne gledamo tim očima. Odluke poreske uprave i APR-a su dovele do toga da svi zakonski zastupnici i ovlašćene osobe kompanija, poseduju kvalifikovani elektronski sertifikat. Ovakva odluka pruža mogućnost privredi da počne da razmenjuje i dokumenta, koja su izvorno nastala kao elektronska. Elektronskom razmenom faktura se omogućava automatizacija dela poslovnog procesa kojim se štedi na direktan i indirektan način. Na direktan, kroz same troškove slanja i primanja faktura, a na indirektan kroz ubrzanje procesa razmene tih faktura - Aleksandar Spremić, zamenik direktora "Halcom" Beograd.

Na sajtu www.efakture.rs se možete informisati o svim detaljima "Hal E-Faktura".

Kompletan sadržaj Tematskog biltena "Poslovni softver - radnik budućnosti" možete pročitati OVDE.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Finansije

Počinje prijava za 20.000 dinara za đake u Beogradu

Prijavljivanje za 20.000 dinara, koje će sve beogradske porodice dobiti po detetu koje pohađa osnovnu i srednju školu, kao i za kartice za besplatan ulazak na gradske bazene tokom letnje sezone počinje danas, objavio je Beoinfo. U svim osnovnim i srednjim školama u Beogradu od danas pa do kraja leta moći će da se prijavi za 20.000 dinara, a sve informacije građani će moći tamo da dobiju. Princip će biti isti ili sličan kao kada su se

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.