NavMenu

Ovo je lista firmi u restrukturiranju zaštićenih od poverilaca nakon 31. maja

Izvor: Tanjug Sreda, 20.05.2015. 16:03
Komentari
Podeli
FAP iz Priboja, beogradski poljoprivredni kombinat PKB, "Politika" AD i proizvođač lekova "Galenika", neke su od firmi koje će država, najviše još godinu dana, nastaviti da štiti od poverilaca, saznaje Tanjug.

Kako Tanjug saznaje u Socijano-ekonomskom savetu, na spisku zaštićenih, pored navedenih, nalaze se još i Fabrika maziva FAM iz Kruševca, pančevačka "Petrohemija", rudnici "Resavica" i RTB "Bor", te Holding kompanija Pamučni kombinat "Yumco" iz Vranja…

Na listi su i proizvođač guma "Trayal" iz Kruševca, zatim autobusa "Ikarbus" iz Beograda, kao i holding preduzeća "Kablovi Jagodina" i "Prva petoletka" iz Trstenika. Slede "Simpo", 14. oktobar, "Mostogradnja" i "MSK Kikinda".

Rok u kojem drzava štiti preduzeća u restrukturiranju od plaćanja poveriocima ističe 31. maja, ali su nadležni u Vladi Srbije već najavili da će za firme koje su od strateškog značaja za državu taj rok biti produžen.

To, međutim, ne može biti duže od godinu dana, a zatim će poverioci moći da krenu u naplatu svojih potraživanja.

Nedavno je i ministar privrede Željko Sertić najavio da će vlada predložiti izmene nekoliko članova Zakona o privatizaciji, te da će tražiti podršku Skupštine Srbije da se rok zaštite za ta preduzeća pomeri za godinu dana.


Prema njegovim rečima, preduzeća kojima će država produžiti zaštitu biće izabrana po preciznim kriterijumima, a imaće oročenu zaštitu.

- Aktom vlade za svako preduzeće će biti opisano šta je to što bi trebalo da se uradi i u kom periodu. Dakle, neće sva preduzeća imati tih godinu dana zaštite. Imaćemo jasno definisane timove koji će da rade za svako preduzeće i sa spoljnim savetnicima i sa predstavnicima stručne javnosti ovde u Srbiji - kazao je nedavno Sertić.

Produžetak rokova Vladi Srbije odobrio je i Međunarodni monetarni fond.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.