Izvor: B92 | Utorak, 19.05.2015.| 15:54
Izdvojite članak Odštampajte vest

"Balkanski špijun" na japanskom 29. maja u "Zvezdara teatru"

Japanska pozorišna trupa "A la place"" premijerno će 29. maja u "Zvezdara Teatru" izvesti predstavu "Balkanski špijun", zasnovanu na kultnoj drami Dušana Kovačevića.

Domaća publika će imati priliku da vidi na koji način su teme koje su specifične za lokalno, balkansko područje protumačene u sasvim drugačijoj kulturi i mentalitetu, navodi se u saopštenju organizatora.

Predstava se održava uz podršku kompanije "Japan Tobacco International" (JTI) i Ambasade Japana u Srbiji.

Nakon Beograda, predstava "Balkanski špijun" na japanskom sa obezbeđenim prevodom na srpski biće izvedena i u Senti, Novom Sadu, Šapcu i Užicu.

- Ovo je bio moj prvi susret sa srpskom književnošću. Predstava sadrži mnogo lokalnih elemenata, ali sam odmah znao da definitivno ima smisla izvesti je u Japanu - rekao je režiser Sugijama Cjosi koji je ovaj komad prvi put postavio u novembru prošle godine u pozorištu "Breht Raum" u Tokiju.

On je, kako kaže, pokušao da sačuva atmosferu Balkana u predstavi, istovremeno je prilagođavajući japanskom stilu života.

- Kovačevićeva ironija i humor su još tu, a predstavu završavamo u stilu Tenesija Vilijamsa, čistom dramom - dodao je Sugijama Cjosi.

Dušan Kovačević, dramaturg i direktor "Zvezdara Teatra" je rekao da mu je drago da je jedno poznato japansko pozorište iz Tokija postavilo njegovu predstavu "Balkanski špijun" na jeziku i kulturi koja je ljudima u Srbiji i regionu poznata po čuvenim japanskim filmovima, japanskoj poeziji, umetnosti, kao i pozorištu koje smo uglavnom gledali u filmovima.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.