Izvor: B92 | Utorak, 19.05.2015.| 12:43
Izdvojite članak Odštampajte vest

Posetite ga dok možete - Čuveni evorpski grad nestaje 2030 godine?

Venecija
Pre tri decenije u gradu je živelo 120.000 ljudi. Danas u Veneciji ima samo 55.000 stanovnika. Predviđanja su da će grad do 2030. godine ostati bez stanovnika. Razlog zbog kojeg napuštaju grad jeste skupoća...

Venecija je sigurno jedan od najlepših gradova na svetu. Ipak, ovom italijanskom gradu koji se nalazi na 118 ostrva, koja su ispresecana sa 170 kanala, a nad kojima je više od 400 mostova, preti nestanak, i to do 2030. godine, piše "Telegraf".

Iako je, verovatno svima, prva pomisao da polako tone u more, razlog za propadanje jeste taj što su uslovi za život u njemu loši, kao i to da je grad veoma skup.

Naime, iako Veneciju godišnje poseti 20 miliona turista, samo polovina njih ostvari i noćenje u nekom od hotela. Iako je za poslednjih 25 godina poseta turista tom gradu na vodi uvećana pet puta, hoteli u Veneciji beleže velike gubitke.

Takođe, propadaju i restorani jer se turisti pre odlučuju da pojedu nešto "s nogu" ili da kupe sendvič koji će pojesti dok se voze gondolama po nekom od mnogobrojnih kanala.

Dijego Rendolfi (49), jedan od gondolijera koji unazad 15 godina vozi turiste po Veneciji, kaže da godišnje zarađuje 131.000 EUR, ali da ni to nije dovoljno da priušti sebi stan u Veneciji.

On sa ženom koja je Amerikanka živi na jednom od obližnjih ostrva jer je iznajmljivanje stanova tamo jeftinije.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.