Izvor: eKapija | Utorak, 19.05.2015.| 09:30
Izdvojite članak Odštampajte vest

"OBO Battermann" predstavio novi vodič za zaštitu LED rasvete

Atmosferska pražnjenja i prenapon predstavljaju rizik za svaku investiciju u LED rasvetu – kako za ulične sijalice tako i za sijalice u industrujskim halama i komercijalnim prostorijama. Novi LED vodič "OBO Bettermann"-a pokazuje kako najbolje zaštititi sijalične sisteme od atmosferskih pražnjenja i prenapona i ilustruje rizike koji postoje u zavisnosti od toga gde je mesto instalacije, navodi se u saopštenju ove kompanije.

LED svetiljke se sve više koriste zbog intenziteta svetla koje daju i svoje energetske efikasnosti. Veća cena se pravda njihovom dugotrajnošću. Po pravilu, cena zamene je višestruko veća od cene same elektronske opreme. Zbog ovoga je još važnije da LED rasveta ne bude prevremeno oštećena. Ovo je teren gde OBO sistemi dolaze do izražaja.

Vodič objašnjava jasno koje mere zaštite moraju da budu preduzete u različitim situacijama. Za samu sijalicu, za razvodnu kutiju u stubu lampe i za kontrolni sistem LED rasvete, LED vodič prikazuje efikasne zaštitne mere, npr. korišćenjem kombinovanog odvodnika prenapona V50 tipa 1+2 i zaštitnog uređaja ÜSM-LED 230 tipa 2.

Kako se navodi u saopštenju, ispravna primena zaštite od atmosferskih pražnjenja i prenapona za unutrašnju rasvetu u industrijskim i sportskim halama je takođe opisana u vodiču. Dodatno, pokriveni su potrebni instalacioni tipovi sistema za spoljašnju zaštitu, kao i zaštita od prenapona za čitav sistem osvetljenja ili zaštita lokalnih razvodnih tabli koje obezbeđuju napajanje za pojedine sijalice.

OBO LED vodič nudi praktičan pregled odgovarajućih zaštitnih uređaja koji se stavljaju pre elektronskih LED drajvera, koji predstavljaju sigurnu barijeru prenaponima. Na ovaj način je dugotrajnost LED rasvete osigurana, a investicija zaštićena, navodi se u saopštenju.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.