NavMenu

Stiglo 300 zahteva za olakšanje otplate duga u švajcarcima

Izvor: Tanjug Nedelja, 17.05.2015. 12:01
Komentari
Podeli

(Foto: Nevena Cukućan)
Vršilac dužnosti direktora Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita (NKOSK) Maja Kosovčević izjavila je u nedelju (17. maja 2015. godine) da je u NKOSK do sada stiglo 300 zahteva građana zaduženih u švajcarskim francima, da im se, primenom nekog od modela koje je propisala Narodna banka Srbije (NBS), olakša otplata rata.

- Prošlo je mesec dana od kako banke dostavljaju zahteve u vezi primene odluke NBS za korisnike kredita u švajcarcima. Primili smo i obradili do sada ukupno 300 zahteva građana, a prvi uzorak pokazuje da su građani podjednako zainteresovani za sva četiri modela" - rekla je Kosovčević u izjavi Tanjugu.

U početku, kako je kazala, veći broj građana je bio zainteresovan za konverziju i prelazak u evro, ali je sada sve više onih koji su zainteresovani za model umanjenja mesečne rate za 20% i za umanjenje kamate za jedan procentni poen.

Kosovčević je podsetila da je NKOSK, one koji se odlučuju da primene neki od ponuđenih modela, oslobodila svih dodatnih troškova i savetovala građane da odaberu jedan od četiri modela.

- Naš savet je da preuzmu ponude banaka i razmotre pogodnosti koje su propisane odlukom NBS, a pored toga neke banke nude i dodatne pogodnosti. Trebalo bi da sve to sagledaju i da se odluče za model koji im u ovom momentu najviše odgovara - rekla je Kosovčevićeva.

Podsetimo, NBS je propisala da se zaduženima u švajcarskoj valuti ponude četiri modela.

Prvi je konverzija duga po kreditima u švajcarskim francima u evro, po kursu povoljnijem za 5%, uz dalju primenu kamate koju banka primenjuje za zajmove indeksirane u evrima.

Drugi model je konverzija zajmova uzetih u "švajcarcima" u evro, uz snižavanje kamate koju banka primenjuje na kredite u evrima za jedan procentni poen na godišnjem nivou, pri čemu ona ne može biti niža od 3%.

Treći model je da kredit ostane u švajcarskim francima, ali da se kamata na godišnjem nivou snizi za jedan procentni poen, pri čemu ne može biti niža od 3%.



Za sva tri modela predviđena je mogućnost produženja roka otplate na zahtev klijenta, a najduže za pet godina.

Četvrti model NBS je da kredit ostane u "švajcarcima", ali se iznos rate snižava za 20% od ugovorenog iznosa u periodu od tri godine od dana zaključenja aneksa ugovora. Ukupan iznos za koji su rate smanjene otplaćuje se u 12 mesečnih rata u dodatnih godinu dana nakon isteka prvobitnog roka dospeća kredita.

Zaduženi u francima najavljuju nove proteste i tužbe

Zaduženi u švajcarskim francima prekinuli su pregovore sa Narodnom bankom Srbije, ministarstvima pravde i finansija koji su za cilj imali da se olakša otplata ovih zajmova, obelodanilo je Udruženja bankarskih klijenata "Efektiva", najavljujući nove proteste i tužbe.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.