NavMenu

Hoćemo li piti skuplju kafu?

Izvor: Tanjug Nedelja, 17.05.2015. 11:30
Komentari
Podeli

Cene kafe "arabica" dostigle su prošle godine rekordno visoke nivoe zbog suše u Brazilu, najvećem svetskom proizvođaču kafe, skočivši na međunarodnom tržištu na 3 USD po funti, u odnosu na 1,30 USD iz 2010. godine, navodi se u analizi Saxo banke.

Jedan od razloga što su cene kafe toliko skočile je što su veliki kupci, poput američkog lanca kafeterija "Starbucks", kupili ogromne količine kafe da se osiguraju za slučaj da suša potraje, navodi Dejvid Maden iz konsultantske kuće "IG markets".

Cene su se naknadno blago spustile, ali neki stručnjaci veruju da bi ove godine one mogle ponovo naglo da skoče. Kafa je tradicionalno sirovina čije su cene promenljive i njihov nedavni pad ne oslikava slabljenje tražnje ili rast ponude, već je više povezan sa slabljenjem brazilskog reala, navodi Saxo banka.

Niteš Šah iz kompanije "ETF securities" navodi da poljoprivrednici oklevaju da prodaju zalihe kafe koje su nagomilali zbog slabog reala. Oni bi radije sačekali da real i cene kafe porastu da bi ostvarili veću dobit na svetskom tržištu, dodaje on.

Još jedan faktor koji bi mogao da pokrene rast cena kafe je činjenica da su se usevi koje je uništila prošlogodišnja suša tek delimično oporavili, što znači da bi iduća žetva mogla da bude slaba.

Detalji o tome koliko kafe brazilski poljoprivrednici planiraju da proizvedu ove godine još uvek nisu poznati, ali Oli Hansen iz Saxo banke veruje da je tržište već uračunalo veći nivo proizvodnje od realnog.


Na cene kafe takođe utiče rast baze potrošača. Tražnja kafe je solidna na razvijenim tržištima, dok u svetu u usponu raste. Prema proceni brokerske kuće "Marex spectron", zbog prošlogodišnje suše i rasta tražnje, u 2015/2016. će doći do deficita u proizvodnji od oko 2,5 miliona vreća kafe, što bi moglo da podigne cene na duži rok.

- Živimo u svetu u kom srednji sloj stanovništva raste, što povlači rast tražnje luksuznih proizvoda u koje se ubraja i kafa, pa je sve veći izazov zadovoljiti tu tražnju - navodi Hansen.

Komercijalni kupci već su se osigurali i kupili veće količine kafe da podmire potrebe za ovu, pa čak i iduću godinu, iskoristivši niže cene.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.