NavMenu

LJAJIĆ: Cilj da robna razmena sa BiH uskoro dostigne 2 mlrd EUR

Izvor: Tanjug Subota, 16.05.2015. 14:22
Komentari
Podeli

Rasim LjajićRasim Ljajić
Robna razmena Srbije i Bosne i Hercegovine trenutno iznosi 1,4 mlrd EUR, a može se očekivati da u narednom periodu ona dostigne nivo od 2 mlrd EUR, izjavio je u subotu (16. maja 2015. godine) potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

On je nakon sastanka sa ministrom za spoljnu trgovinu i ekonomske odnose BiH Mirkom Šarovićem rekao da su razgovarali o zajedničkoj saradnji Srbije i BiH u oblasti namenske industrije, u smislu nastupa na trećim tržištima i formiranju zajedničkih preduzeća u toj oblasti.

Ovo je nastavak dogovora koji je premijer Aleksandar Vučić imao u razgovorima sa zvaničnicima BiH, odnosno pokušaj da sprovedemo u delo ono što je bila tema tih razgovara tokom posete Sarajevu, rekao je Ljajić novinarima nakon sastanka.

Na sastanku sa kolegom iz BiH, kako je kazao Ljajić bilo je reči i o mogućnostima za objedinjavanje elektroenergetskih potencijala i kapaciteta.

On je podsetio da se dve trećine hidro potencijala nalazi u Bosni i Hercegovini i njihovo objedinjavanje bi podiglo kapacitete u toj oblasti, kako u Srbiji, tako u Bosni, ali i Crnoj Gori koja takođe ima značajan hidropotencijal.

Ljajić je naveo da je tema sastanka bio i zajednički nastup u oblasti turizma, jer je cilj da što veći broj turista dolazi iz BiH u Srbiju i obrnuto.


- Mi smo pojedinačno mala tržišta, ali udruženi možemo da privučemo više investicija, a opet i da imamo veći izvoz - rekao je Ljajić.

On je podsetio da je tržište BiH treće izvozno tržište za proizvode iz Srbije.

Šarović je rekao da je Srbija jedan od najvažnijih ekonomskih partnera BiH , pored Nemačke i Hrvatske i da je tokom ove godine primećen trend rasta kada je u pitanju ekonomska saradnja.

- Uveren sam da bi možda na kraju 2015. godine Srbija mogla da bude broj jedan kada je u pitanju spoljnotrgovinska razmena - dodao je Šarović.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.