Izvor: Tanjug | Četvrtak, 14.05.2015.| 18:40
Izdvojite članak Odštampajte vest

Malinari i hladnjačari prvi put za pregovaračkim stolom

Malinari Udruženja "Vilamet" iz Arilja i Savez srpska malina danas su prvi put razgovarali sa jednim od predstavnika hladnjačara o otkupnoj ceni malina za ovu godinu, rekao je predsednik Uduženja "Vilamet" i Skupštine Saveza Milan Đukić.

On je naveo da je razgovarano sa Radom Ljubojevićem, vlasnikom "Sirogojno company" iz Rupeljeva, jednim od najvećih hladnjačara u ovom kraju.

- Dogovorili smo se da se malina ove godine otkupljuje po akontnoj ceni, a da se obračuna po poslednjoj ceni na tržištu koju dostigne tokom otkupa. Takođe, utvrdili smo pravilnik o otkupu koji podrazumeva i klasifikaciju maline, a definisano je da hladnjačari moraju imati tokom otkupa istaknut naziv firme za koju otkupljuju malinu - rekao je Đukić za Tanjug.

Razgovor je održan na inicijativu "Vilameta" i prema rečima Đukića, ovo je veliki pomak u odnosu na dosadašnju nesaradnju malinara i hladnjačara.
Đukić ističe da se u Krupnju i Ljuboviji već sklapaju ugovori o otkupu maline po akontnoj ceni od 240 dinara i da je to cena koju traže i ariljski malinari.

Udruženje "Vilamet" za 19. maj pozvalo je 20 hladnjačara iz ariljskog kraja na sastanak, kako bi i sa njima razgovarali o uslovima otkupa, a ukoliko se ne odazovu, Đukić najavljuje proteste.

- Mi ćemo u Arilju 28. maja organizovati miting protiv hladnjačara ukoliko se ne odazovu našem pozivu. Ne možemo izaći sa zahtevima pred ministarstva finansija i poljoprivrede ukoliko ne postignemo dogovor sa hladnjačarima - naglašava Đukić za Tanjug.

Prema njegovoj proceni, ovogodišnji rod maline biće daleko manji od planiranog ukoliko ne bude kiše, jer su posledice suše već primetne na sadnicama.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.