Izvor: Tanjug | Petak, 15.05.2015.| 12:13
Izdvojite članak Odštampajte vest

Borba EPS-a sa poplavama - Primer za svetske stručnjake

RB "Kolubara" (Foto: rbkolubara.rs)
Elektroprivreda Srbije najavila je u četvrtak (14. maja 2015. godine) da će preostale rudarske mašine na kopu "Tamnava" u "Kolubari", koji je bio poplavljen, početi postepeno da rade tokom leta i ukazala da ispumpavanje ogromnih količina vode sa poplavljenih kopova u "Kolubari", po efikasnosti, može da uđe u istoriju rudarske prakse sveta.

Mnogi svetski i evropski stručnjaci procenjivali su da za godinu dana neće biti moguće iskopati ni gram uglja sa kopa "Tamnava - zapadno polje" u "Kolubari", koji je sa kopovima "Veliki Crljeni" i "Tamnava - istočno polje" poplavljen sa 232 miliona kubnih metara vode, jer slučaj tolikih količina vode u kopu nigde nije zabeležen, saopštio je EPS povodom godišnjice od majskih poplava koje su 2014. godine zahvatile Srbiju.

Ta količina vode, koja je poplavila kolubarske kopove, viša je od količine vode u Vlasinskom jezeru i jednaka je godišnjoj proizvodnji "Beogradskog vodovoda", odnosno zapremini čak 42.000 olimpijskih bazena ili osmočasovnom ulivanju u kop reke Dunav pri protoku od 8.000 kubika vode u sekundi.

Sve te količine vode su ispumpane i to uz poštovanje striktnih mera bezbednosti i zdravlja na radu i svih mera zaštite životne sredine, naglasio je EPS.

Koliko je bilo teško proceniti proces ispumpavanja ukazuju i podaci da postoje primeri ispumpavanja vode iz površinskih kopova u Poljskoj, Češkoj, Ukrajini, Australiji, Americi, ali nigde na svetu nije zabeležen nijedan slučaj sličan plavljenju kolubarskih kopova, naglasio je EPS.

Sa australijskog površinskog kopa "Garden Well" je, na primer, ispumpano 4,7 miliona kubnih metara vode, što je skoro 50 puta manje u odnosu na količinu vode u kopu "Tamnava", a Australijancima je za ispumpavanje bilo potrebno čak 90 dana. Pritom, cena ispumpavanja iz kopa u Australiji bila je više od četiri puta veća u odnosu na cenu po kojoj je ispumpana voda iz kolubarskih kopova.

Proizvodnja u kopu "Veliki Crljeni" pokrenuta je još u avgustu prošle godine, dok su prve količine uglja sa kopa "Tamnava - zapadno polje" krenule pred kraj decembra prošle godine, a kako se smanjivao nivo vode u kopu, tako su i krenuli remonti bagera i rudarske opreme.

Sistem EPS-a, koji je u katastrofalnim majskim poplavama koje su prošle godine pogodile Srbiju, bio jedan od najugroženijih u zemlji ostao je stabilan i uz snažnu podršku Vlade Srbije i Ministarstva rudarstva i energetike izborio se sa svim izazovima i sačuvana su proizvodna i distributivna postrojenja, ističe se u saopštenju.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.