Izvor: eKapija | Četvrtak, 14.05.2015.| 14:29
Izdvojite članak Odštampajte vest

"Air Serbia" i "Aegean Airlines" uspostavili kod šer partnerstvo

(Foto: Dušan Atlagić)
Novo partnerstvo avioprevoznika "Air Serbia" za evropske destinacije uspostavljeno je kod šer sporazumom sa grčkom avio-kompanijom "Aegean Airlines", saopštila je "Air Serbia". U skladu sa ovim sporazumom, "Aegean" će dodati svoj kod na letove koje "Air Serbia" obavlja između Beograda i Atine, kao i na njene letove između Beograda i Ljubljane, Sarajeva, Zagreba, Dubrovnika i Splita. Gosti će takođe moći da putuju letovima obeleženim kodom "AirSerbia"-e preko Atine do popularnih destinacija kao što su Heraklion, Krf, Rodos i Larnaka, koje obavlja "Aegean".

Kao prvi datum za putovanja po ovom sporazumu određen je 14. maj, a karte su u prodaji za tri nove destinacije u Grčkoj. Kod šer letovi na preostalim linijama podležu odobrenju kiparskih, hrvatskih i slovenačkih vazduhoplovnih vlasti.

- Kod šer partnerstva su važan prioritet u okviru naše strategije efikasnog i efektivnog rasta mreže destinacija, čime našim gostima pružamo veću fleksibilnost i mogućnost izbora kada putuju letovima koji su obeleženi kodom "Air Serbia"-e do značajnih destinacija širom sveta – izjavio je generalni direktor kompanije "Air Serbia", Dane Kondić. - Ova strategija takođe donosi značajne finansijske rezultate, jer je sve veći udeo prihoda koje ostvarujemo zahvaljujući ovom i drugim oblicima komercijalne saradnje.

"Aegean Airlines" je dvanaesti kod šer partner kompanije "Air Serbia", uz "Etihad Airways", "Air Berlin", "Etihad Regional", "Alitalia"-u, "Air France", KLM, TAROM, "Bulgaria Air", "Adria Airway", "Aeroflot" i kompaniju "Air China", sa kojima "Air Serbia" pokriva još 37 destinacija. Sa dodatne četiri destinacije, srpski avioprevoznik je do sada dodao svoj "JU" kod na 16 letova koje obavlja "Etihad Airways", čime pokriva destinacije širom Bliskog istoka, Azije i Australije.

Kod šer letovi

Sporazum o zajedničkim letovima (kod šer) је poslovni aranžman u avijaciji po kome dve ili više avio-kompanija dele isti let. Svaka od avio-kompanija može da let objavljuje i stavlja u promet pod sopstvenom oznakom i brojem u okviru svog reda letenja. Mesto na letu se može kupiti pod oznakom i brojem leta bilo koje od avio-kompanija, a letove obavlja samo jedna od avio-kompanija u sporazumu, koja se obično naziva operativnim prevoznikom (operational carrier).
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.