NavMenu

Srbija i Austrija potpisale memorandum o unapređenju stočarstva

Izvor: Tanjug Četvrtak, 14.05.2015. 13:08
Komentari
Podeli
Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine u Vladi Srbije Snežana Bogosavljević Bošković potpisala je danas u Novom Sadu Memorandum o razvoju i saradnji u oblasti stočarstva sa saveznim ministrom za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Austrije Andrejom Ruperterom.

Kao posledica potpisanog Memoranduma, odmah je potpisan i poslovni ugovor i to između generalnog uvoznika goveda iz Austrije Save Vrbanjca i predstavnika austrijskog izvoznika stoke "Klinger" Kristijana Klingera. Vrbanjac je potpisao ugovor i sa gradonačelnikom Zrenjanina Čedomirom Janjićem o kupovini goveda.

Obraćajući se prisutnima, ministarka Bogosavljević Bošković rekla je da potpisani Memorandum predstavlja nastavak dobre saradnje u oblasti poljoprivrede između dve zemlje i mogućnost da se ta saradnja unapredi u obostranu korist.

- Austrija je među zemljama koje su najvažniji partneri Srbije, posebno kada je reč o poljoprivredi, o čemu svedoče podaci da je obim razmene roba između dve zemlje 105 mil EUR, od čega Srbija izvozi u Austriju poljoprivrednu robu u vrednosti od 70 mil EUR, a uvozi robe za 35 mil EUR - rekla je Bogosavljević Bošković.

Ona je naglasila da je Austrija jedan od lidera Evrope, kada je u pitanju stočarstvo i prema njenim rečima, Srbija želi da iskoristi znanja i iskustva Austrije, kako bi unapredila sopstvenu stočarsku proizvodnju.

- Pored toga, Austrija je lider u proizvodnji organskog mleka u Evropi, a više od polovine proizvedenog mleka plasira na tržište Nemačke. Mi želimo da u okviru međusobne saradnje takođe koristeći njihova iskustva i savete, unapredimo našu organsku proizvodnju - rekla je ministarka poljoprivrede.

Ona je dodala da je dogovorena razmena eksperata u oblasti veterine i zajedničko organizovanje seminara i drugih naučnih skupova iz oblasti poljoprivrede, posebno stočarstva.

Austrijski ministar poljoprivrede Andrej Ruperter je rekao da Srbija predstavlja značajnog partnera za Austriju, kao i značajnog partnera za EU kao budući član te unije.

- Raduje nas što Ministarstvu poljoprivrede Srbije našim iskustvima i savetima možemo pomoći da se što bolje pripremi za procese pristupanja EU i ispunjenje propisa koje nalaže Evropska unija - rekao je Ruperter.

On je naglasio da u Austriji, kao i u Srbiji, stočarstvo predstavlja značajnu oblast poljoprivrede i dodao da će Austrija na sve načine pomoći da se stočarstvo još više razvije u Srbiji.
Ruperter je istakao da će potpisivanje Memoranduma biti iskorišćeno za proširenje i produživanje saradnje i u drugim oblastima poljoprivrede, a ne samo u stočarstvu.

- Austrija je lider u Evropi u organskoj proizvodnji. Petina ukupnih obradivih površina u Austriji koristi se za organsku proizvodnju i spremni smo da naša znanja i iskustva podelimo sa našim partnerima u Srbiji - kazao je Ruperter.

On je posebno istakao značaj evropskih fondova koje, kako je rekao, Srbija treba da koristi, a kao primer naveo je IPA programe, preko kojih bi Srbija mogla da dobije značajna sredstva koja bi iskoristila da se bolje pripremi za sve ono što nude fondovi EU.

Austrijski ministar je, nakon potpisivanja Memoranduma, saopštio i da je njegovo ministarstvo odlučilo da pet srpskih studenata pozove na veliki međunarodni poljoprivredni forum - "Alpah", koji se održava krajem leta, a za koje su plaćeni svi troškovi boravka.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.