Izvor: eKapija | Sreda, 13.05.2015.| 16:12
Izdvojite članak Odštampajte vest

"Osetia" godišnje proizvede oko 160.000 komada paleta - Veću proizvodnju koči nedostatak sirovine

(Foto: www.osetia.rs/galerija)
U porodičnoj firmi "Osetia" iz Borče, godišnje se preradi 13.000 kubika trupaca, proizvede oko 160.000 komada paleta i oko 4.500 kubika podova za gajbe.

"Osetia" se proizvodnjom drvenih paleta bavi već 20 godina, a pre 4 godine proizvodnju su proširili i podovima za voćne ambalaže. Svoje proizvode izvoze u Francusku, Grčku, Italiju i Španiju.

- Tržište imamo, godišnja proizvodnja je unapred prodata, prodali bi još toliko da imamo. Odbijamo velike kupce, koji troše ogromne količine paleta. Jedan od kupaca iz inostranstva me je pozvao i moli da uvedem treću smenu, a ja jedva uvodim i drugu jer nemamo sirovine pa možete misliti kolika je potražnja - objašnjava Adžemović.

"Osetia" za sada sirovine nabavlja od "Srbijašuma" i "Vojvodinašuma" koji svoju godišnju seču dele firmama prema broju radnika, stepenu prerade, u zavisnosti da li firma izvozi ili ne, objašnjava nam sagovornik.

- Naš plan je povećanje proizvodnje, težimo broju od 200.000 komada, ali zbog nedovoljno sirovina ne možemo da ga ostvarimo - kaže Adžemović.

Dodaje da će se stanje možda popraviti ako država bude sistemski išla na ukrupnjavanje sektora, što bi rezultiralo udruživanjem manjih firmi čime bi bolje iskoristili sirovine.

(Foto: www.osetia.rs/galerija)
- Da ne bacamo sirovine uludo, kad možemo da je naplatimo kao izvozni proizvod, kvalitetniju dasku i paletu - kaže Adžemović.

Izostanak alternative

Problem je, tvrdi sagovornik "eKapije" i što ne postoji alternativa za nabavku sirovina jer se palete prave od topole koja se industrijski gaji, plantažno, i tačno se zna koliko se hektara gaji, koliko se seče, pa je resurs ograničen.

- U Srbiji još nije formirana ni kontrolna organizacija za ovu oblast. Svi proizvodimo europalete, a nemamo pravo da stavimo žig jer nemamo kontrolnu organizaciju - dodaje Adžemović.

Uspešno poslovanje beogradske firme prepoznao je žiri ovogodišnjeg Blicovog "Izbora za preduzetnika godine" koji je "Osetiju" svrstao među 10 najuspešnijih preduzeća u 2014. godini.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.