NavMenu

U Berkovićima 1. jula 2005. godine počinje izgradnja fabrike vode – u izgradnju će biti uloženo između 8 i 10 mil. KM

Izvor: Glas Srpske Sreda, 08.06.2005. 14:42
Komentari
Podeli
Preduzeće "Bakus" Berkovići dobilo je od Vlade Republike Srpske tridesetogodišnju koncesiju za iskorišćavanje pitke vode sa izvora rijeke Bregave. Direktor "Bakusa" Novica Škrba kaže da je zaključivanjem ugovora krunisan njihov gotovo trogodišnji rad na ispitivanju izvorišta i pripremi investiciono-tehničke dokumentacije za izgradnju fabrike (punionice) prirodno čiste vode. Protok i zalihe vode ispitivao je "Geozavod" iz Zvornika, a njena bakteriloško-hemijska svojstva stručnjaci sa beogradske Vojnomedicinske akademije. Njihovi nalazi su više nego zadovoljavajući. Voda sa izvora Bregave je među najboljim prirodnim vodama za piće u Evropi. U fabriku vode će biti uloženo između 8 i 10 mil. KM kreditnih sredstava, od čega samo na opremu otpada 7 mil. KM. Riječ je o njemačkoj opremi "Hronos" sa dvije linije, kapaciteta po 13.000 boca. Fabrika će zapošljavati između 60 i 70 radnika i dnevno će moći da puni 500.000 boca. Radovi na izgradnji fabrike vode u Berkovćima počeće 1. jula 2005. godine i biće završeni za 5 mjeseci. Fabrika vode na izvoru Bregave biće prvi proizvodni pogon u ovoj nerazvijenoj hercegovačkoj opštini. Građevinski objekat u koji će biti smještena oprema biće dimenzija 70 x 30 m i uz njega će biti izgrađen i pogon za proizvodnju paleta, u kojem će biti zaposleno petnaestak radnika. Izvor Bregave nalazi se svega 71 km od luke Ploče što će olakšati prevoz, a voda će se izvoziti pod nazivom "Bregava" i neće biti hlorisana, već samo filtrirana. Inače, poznato je da voda iz Bregave, koja izvire iz utrobe hercegovačkog krša, pozitivno utiče na dugovječnost, potenciju, bistrinu uma i vitalnost organizma.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.