NavMenu

Snaga zajedničkog uspeha - Formirana nova sekcija za saradnju srpsko-slovenačkih preduzeća

Izvor: eKapija Utorak, 12.05.2015. 16:11
Komentari
Podeli
Optimizam, velika i direktna otvorenost u odnosu i veće tržište su tri stvari na kojima možemo da zavidimo srpskim privrednicima, rekao je Tomaž Berginc, generalni direktor ETI B na prvom panelu novooformljene sekcije "Industrija" pri Slovenačkom poslovnom klubu.

Odgovarajući na pitanje "Zašto baš Srbija?", Damjan Klajnšek, prokurista "Bimex"-a je objasnio da je jedan od razloga zašto su izabrali Srbiju za poslovanje što ima dosta mladih stručnih ljudi za oblast u kojoj oni posluju, ali i da su prve reči koje su naučili u Srbiji bile "Lako ćemo, nema problema" što je prevagnulo u donošenju odluke. Ipak, kaže da nije bilo baš tako lako, bilo je problema, ali uspeli su da se izbore i danas su zadovoljni.

Berginc je dodao da njegova firma tradicionalno, od osnivanja posluje u Srbiji, a sa partnerom "Plamen" iz Inđije proširili su poslovanje, jer je ovo najveće tržište sa velikim potencijalom, postoji jaka tehnička kultura, a očekuju i snažan rast u narednim godinama.

Jedan od učesnika panela pod nazivom "Snaga zajedničkog uspeha", Ninko Tešić, generalni direktor "Impol Seval" iz Sevojna je, objašnjavajući kako je na poslovanje uticao dolazak slovenačkog "Impola" rekao da je tada godišnja proizvodnja iznosila kao sada mesečna i bilo je jasno da nešto mora da se preduzme.

- "Impol" je u Sevojno došao 2002. godine i mislim da je to jedna od najuspešnijih privatizacija, ne samo u Srbiji, već i regionu - rekao je Tešić. Dodao je da je razlog za to što su kupci bili iz iste branše i što su mogli da razumeju probleme u valjaonici aluminijuma koja sada izvozi proizvode u vrednosti između 95 i 100 mil EUR.

Dragan Boćanin, direktor "Tehnoplasta" kaže da je razumljivo što ipak, u nekim oblastima postoje male razlike u proizvodnji u Srbiji i drugim zemljama, jer imamo "rupu od 10 godina" zbog koje kaskamo za drugima i imamo nedostatak stručnog kadra pa je stručna pomoć iz Slovenije, koju vidi kao most ka Zapadnoj Evropi, dobrodošla.

- Saradnja sa Slovenijom bila je odskočna daska i za poslovanje firme "Plamen"- kaže direktor ove kompanije, Marko Krtolica.

- Mi smo bili među prvima koji su kupili jednu slovenačku firmu koja je bila najveći proizvođač oprema i snabdevala je sve bivše države Jugoslavije. Tom investicijom dobili smo kvalitet i tehnologiju i uspeli smo da povećamo izvoz sa 10 na skoro 80% - kaže Krtolica.

Aca Zlatić, direktor "Grah Automotive" kaže da je oduvek bila prisutna želja da se dovede inopartner koji će uposliti ljude koji su ostali bez posla u "Zastavi" što su i uspeli zahvaljujući poslovnim kontaktima od ranije, a od velikog značaja je bilo i to što nije imalo jezičkih barijera.

Ono oko čega su se svi panelisti složili da je za poslovanje i izvoz, najbitniji kvalitet proizvoda. Kvalitet je uslov kupca i mora biti ispred cene.

- Zahtevi za kvalitetom su jako visoki, ali mi u 5 zemalja proizvodimo na jednom nivou, tako da i robu proizvedenu u Srbiji izvozimo isto kao da je napravljena u Švedskoj- kaže Damjan Klajnšek.

Slovenački i srpski privrednici su se složili da je za uspešniju saradnju potrebno smanjenje nameta, brži protok robe i i materijala na carini i edukacija državne, ali i lokalnih uprava.

Panelu je prisustvovao i Stevan Nikčević, državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija koji je rekao da iako je vrednost robne razmene između dve zemlje dostigla 1 mil EUR, prostora za napredak i rast ima jer nisu iskorišćene sve mogućnosti. Dodao je da je u spoljnotrgovinskoj razmeni Slovenija među prvih 10 država, a na listi stranih investitora je na 9. mestu. Slovenačke kompanije u Srbiji zapošljavaju 35.000 radnika, a vrednost njihove investicije u našu zemlju je oko 700 mil EUR.

Ljiljana Figar-Ferne opunomoćena ministarka za privrednu saradnju ambasade Slovenije je istakla da slovenačka preduzeća imaju sve veći interes da sarađuju i u oblastima koje u Srbiji tek počinju da se razvijaju kao što su projekti energetske efikasnosti, upravljanja otpadom, popularizacija e računa u oblasti IT sektora...

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Narodna banka Srbije i Rakuten Viber razgovaraju o mogućnostima saradnje u oblasti instant plaćanja

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s predstavnicima kompanije Rakuten Viber (Vajber) radi razmatranja saradnje čiji bi rezultat bilo povezivanje funkcionalnosti ove aplikacije i servisa IPS NBS sistema, na korist svih građana Republike Srbije. Sistem za instant plaćanja (IPS NBS sistem) uveden je 2018. godine, prvi u regionu i među prvima u svetu. - Danas više od četiri miliona korisnika aplikacija mobilnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.