Izvor: Novosti | Utorak, 12.05.2015.| 11:05
Izdvojite članak Odštampajte vest

Završava se izgradnja naučnog centra u Tršiću

Gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović okupio je kulturnu elitu Srbije, razgovarajući sa njima o budućem međunarodnom centru za izučavanje jezika, književnosti i folkloristike, čija se izgradnja završava na prostoru od 3.000 m2 u Tršiću.

Ovo zdanje pleni arhitektonskom idejom i mestom gde je nikao. Poslovi koji su se u aktivnostima Centra za kulturu do sada radili mogu da se podižu na viši nivo, ističu iz Instituta za književnost i umetnost.

- Sada je moguće dugoročno planirati terenski naučni rad u kulturnoj, antropološkoj ili nekoj drugoj disciplini, ne zaboravljajući značaj Vuka i jezika - rekla je Vesna Stevanović iz Narodne biblioteke Srbije, koja dodaje da je malo ovakvih objekata u zemlji u kojima je moguće organizovati kongrese, simpozijume i seminare, ali i najraznorodnije umetničke kolonije.

Po rečima Vesne Matović iz Instituta za jezik i književnost, u novi centar u Tršiću se može preneti slavistička misija iz Beča, Minska, Hamburga, Kelna, Moskve.

- Podizanje u život doma Vukovog jezika otvara šanse da Tršić dobije organizaciju međunarodnog festivala poezije - smatra Boško Suvajdžić sa Filološkog fakulteta u Beogradu. Sa domaćinima iz Gradske uprave, Centra za kulturu i šefovima svih odborničkih grupa gradske skupštine oko stola u Vukovoj spomen-školi okupili su se predstavnici Instituta za srpski jezik SANU, Instituta za književnost i umetnost, Balkanološkog instituta, Etnografskog muzeja u Beogradu, Vukove zadužbine, Programskog saveta Vukovog sabora, Srpskog književnog društva, Fakulteta dramskih umetnosti i drugi zvaničnici kulturne javnosti Srbije.

Promocija ćirilice

- Prilika je da se organizuje međunarodna promocija svih zemalja koje pišu ćirilicom, jer je poznato da to pismo zahteva dalji razvoj i unapređivanje - ocenio je Miodrag Maticki, predsednik Upravnog odbora Vukove zadužbine. - Srbiji nedostaje i zaštita usmene reči kao nematerijalne baštine, pa se otvara polje o festivalima pričanja priče u Tršiću.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.