NavMenu

Završava se izgradnja naučnog centra u Tršiću

Izvor: Novosti Utorak, 12.05.2015. 11:05
Komentari
Podeli
(Foto: Ivana Vuksa)
Gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović okupio je kulturnu elitu Srbije, razgovarajući sa njima o budućem međunarodnom centru za izučavanje jezika, književnosti i folkloristike, čija se izgradnja završava na prostoru od 3.000 m2 u Tršiću.

Ovo zdanje pleni arhitektonskom idejom i mestom gde je nikao. Poslovi koji su se u aktivnostima Centra za kulturu do sada radili mogu da se podižu na viši nivo, ističu iz Instituta za književnost i umetnost.

- Sada je moguće dugoročno planirati terenski naučni rad u kulturnoj, antropološkoj ili nekoj drugoj disciplini, ne zaboravljajući značaj Vuka i jezika - rekla je Vesna Stevanović iz Narodne biblioteke Srbije, koja dodaje da je malo ovakvih objekata u zemlji u kojima je moguće organizovati kongrese, simpozijume i seminare, ali i najraznorodnije umetničke kolonije.

Po rečima Vesne Matović iz Instituta za jezik i književnost, u novi centar u Tršiću se može preneti slavistička misija iz Beča, Minska, Hamburga, Kelna, Moskve.

- Podizanje u život doma Vukovog jezika otvara šanse da Tršić dobije organizaciju međunarodnog festivala poezije - smatra Boško Suvajdžić sa Filološkog fakulteta u Beogradu. Sa domaćinima iz Gradske uprave, Centra za kulturu i šefovima svih odborničkih grupa gradske skupštine oko stola u Vukovoj spomen-školi okupili su se predstavnici Instituta za srpski jezik SANU, Instituta za književnost i umetnost, Balkanološkog instituta, Etnografskog muzeja u Beogradu, Vukove zadužbine, Programskog saveta Vukovog sabora, Srpskog književnog društva, Fakulteta dramskih umetnosti i drugi zvaničnici kulturne javnosti Srbije.


Promocija ćirilice

- Prilika je da se organizuje međunarodna promocija svih zemalja koje pišu ćirilicom, jer je poznato da to pismo zahteva dalji razvoj i unapređivanje - ocenio je Miodrag Maticki, predsednik Upravnog odbora Vukove zadužbine. - Srbiji nedostaje i zaštita usmene reči kao nematerijalne baštine, pa se otvara polje o festivalima pričanja priče u Tršiću.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.