NavMenu

Na aukciji prodato još 8 preduzeća - za "Jabuku" iz Pančeva izlicitirana šest puta veća cena od početne

Izvor: Tanjug Petak, 29.06.2007. 09:51
Komentari
Podeli

Na aukciji u Agenciji za privatizaciju juče (28. jun 2007. godine) je prodato osam preduzeća i ostvaren budžetski prihod od oko 1,2 milijardi dinara.

Za fabriku skroba "Jabuka" iz Pančeva izlicitirana je cena od 700 miliona dinara koja je za oko šest puta veća od početne - 112,06 miliona dinara. U nadmetanju šest učesnika, pobedu je "izvojevao" Miroslav Aleksa iz Crepaje koji je rekao da je "Jabuku" kupio u konzorcijumu sa više poslovnih partnera.

Prema podacima iz prospekta, "Jabuka" u svom vlasništvu ima pet proizvodnih celina (glukozno odeljenje, kvasionu, mokro odeljenje za preradu sirovina, suvo odeljenje za sušenje i pakovanje i silose), a proizvodni program čine skrobni modifikati, kukuruzni skrob, nus proizvodi i kukuruzni sirupi.

Ova fabrika osnovana je 1894. godine, a prolazeći niz razvojnih faza, razvila se u savremenu fabriku kapaciteta 60.000 tona godišnje prerade kukuruza. Supstance koje se proizvedu u ovoj fabrici koriste se kao glavni sastojci proizvoda prehrambene industrije, industrije osvežavajućih bezalkoholnih i alkoholnih pića, papirne, tekstilne, livačke, farmaceutske industrije, zatim u kozmetici, stočnoj hrani i mnogim drugim proizvodima.

Veoma visoka cena od 430 miliona dinara (početna je iznosila 81,4 milion dinara) izlicitirana je i za firmu "Ravnaja" iz Malog Zvornika, a kupac je Nikolaj Dimitrov iz Novog Sada, koji je obećao da će nastaviti sa proizvodnjom kamena, što je i osnovna delatnost firme, kao i da će uložiti oko 5 mil EUR u razvoj preduzeća.

Na aukciji su, po početnoj ceni, prodate i firme "Ineks velepromet" iz Velike Plane (26,4 miliona dinara), "8 mart" iz Beograda (7,9 miliona), "Geosonda-mašinski centar" (21,7 miliona), "Prokuplje" (23.000), "Knjigovođa" (231.000) i "Zorka plastika" iz Bogatića (12,7 milona dinara).

Za juče su bile zakazane i licitacije za kupovinu udela "Lola sistema" u preduzeću "Lola Fluidomatik", udela Holdinga Zastava u preduzeću "Zastava rezervni delovi" i "Grupe Zastava" u preduzeću "Zastava specijalni automobili", ali su proglašene neuspelim, dok su licitacije za prodaju četiri celine preduzeća "Filip Kljajić" odložene.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Gradiće se parking na Jastrepcu u okolini Kruševca

Gradska uprava grada Kruševca raspisala je javni poziv za izgradnju parking prostora sa pristupnom saobraćajnicom na planini Jastrebac. Procenjena ukupna vrednost radova bez PDV-a iznosi 24.196.392 dinara. Rok za prijavu je 13. maj. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.