NavMenu

Za poljoprivredne internet aplikacije 5,52 mil EUR - "Fractals" traži nove ideje

Izvor: eKapija Četvrtak, 07.05.2015. 09:38
Komentari
Podeli
Kroz "Fractals" otvoreni poziv malim i srednjim preduzećima i web-preduzetnicima iz IKT sektora čitave Evrope, trebalo bi da bude distribuirano 5,52 mil EUR bespovratnih finansijskih sredstava, kako je predviđeno tim projektom, u svrhu razvijanja aplikacija za sektor poljoprivrede baziranim na tzv. "Future Internet", tj. FIWARE principima i tehnologijama, saopštio je Vojvođanski IKT klaster.

Projekat "Fractals" (Future Internet Enabled Agricultural Applications), najveći je FP7 projekat koji je Evropska komisija finansirala u Republici Srbiji. Na "Fractals" otvoreni poziv prijavilo se ukupno 269 kompanija, od čega čak 68 iz naše zemlje. Nakon sprovedene međunarodne evaluacije, za finansiranje su odabrane 43 kompanije iz 12 evropskih država, od čega je čak 13 iz Srbije. Ukupno sedam kompanija iz Novog Sada, tri iz Beograda i po jedna iz Subotice, Kragujevca i Niša ostvarile su veliki uspeh i zajedno osvojile blizu 2 mil EUR koji će kroz "Fractals" projekat biti bespovratno uloženi u ove kompanije, sa ciljem razvoja "Future Internet" aplikacija za poljoprivredu, granu od strateškog značaja za Evropu i našu zemlju.

Realizacije sva 43 odobrena projekta započinje u junu 2015. godine. U okviru ovih projekata i uz pomoć FIWARE tehnologija razvijaće se moderne internet bazirane aplikacije namenjene različitim domenima poljoprivrede: upravljanju farmom, optimizaciji useva i stočarstva, kreiranju poslovnog umrežavanja u poljoprivredi, podršci pčelarstvu, uzgoju voća i povrća, optimizaciji upotrebe đubriva i navodnjavanja.

Međunаrodni poslovni susreti "AgroB2B@NSFair 2015", organizovani u okviru 82. Međunаrodnog poljoprivrednog sаjmа 11. mаjа, biće od 10 do 14 čаsovа u hali 8 Novosadskog sajma. Prezentacija projekta "Fractals", svečana dodela nagrade i prezentacija najbolje ocenjenog IKT preduzeća u celom "Fractals" pozivu biće održana od 10 do 11 časova. Od 11 do 14 časova organizovani su međunarodni poslovni susreti u kojima će uz preko 70 preduzeća iz deset zemalja Evrope učestvovati i deset IKT preduzeća koja su osvojili sredstva u "Fractals"pozivu i to 9 iz Srbije i jedno iz Hrvatske.


Projektom "Fractals" rukovodi Razvojni Fond Autonomne Pokrajine Vojvodine, uz učešće "BioSence" centra Univerziteta u Novom Sadu i Vojvođanskog IKT klastera. U projektu učestvuje još šest inostranih partnera iz Španije, Grčke, Holandija, Turske i Bugarske.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Zdravstvo

Nova bolnica u Boru imaće helidrom, najmanje 340 kreveta, onkološka i toksikološka odeljenja, 8 operacionih i dve porođajne sale... - Raspisan tender za projektovanje

Opštinska uprava Bora raspisala je tender za izradi projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju nove Opšte bolnice u Boru, u Ulici Nikole Kopernika. Prema specifikaciji posla, kompleks nove bolnice će sadržati novoizgrađeni objekat Opšte bolnice okvirne bruto površine 20.000 m2 i infrastrukturne objekte (trafostanica, kotlarnica, objekat za tretman medicinskog otpada, objekat za skladište medicinskih gasova...), a podrazumevaće i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.