NavMenu

Za kreditiranje malih i srednjih preduzeća u 35 najugroženijih opština ove godine iz NIP biće izdvojeno 20 mil EUR

Izvor: Tanjug Sreda, 27.06.2007. 13:54
Komentari
Podeli

Državni sekretar za regionalni razvoj u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja, Verica Kalanović, izjavila je danas (17. jun 2007. godine) da je budžetom za ovu godinu predviđeno 100 mil EUR za ravnomerniji razvoj srpskih opština.

Od te sume, koja će biti finansirana iz Nacionalnog investicionog plana, 80 mil EUR namenjeno je infrastrukturnim projektima u 117 opština, dok je 20 mil EUR namenjeno za program kreditiranja malih i srednjih preduzeća u 35 najugroženijih opština, navela je Kalanović.

Ona je precizirala da će 46 mil EUR biti utrošeno na izgradnju lokalne komunalne infrastrukture, a 34 mil EUR na izgradnju industrijskih zona i biznis inkubatora.

Prema njenim rečima, regionalni dispariteti u stepenu razvijenosti opština u Srbiji najveći su u Evropi i "u narednom periodu imaju tendenciju rasta".

Odnos između najugroženijeg (Jablaničkog) i najrazvijenijeg regiona (Beogradskog), prema indeksu razvojne ugroženosti, je sedam prema jedan, dok je najnerazvijenija opština u Srbiji 15 puta manje razvijena od one koja je najviše razvijena, navela je Kalanović.

Ilustrujući stanje regionalnih dispariteta, ona je navela da je prošle godine plata u Beloj Palanci bila manja u odnosu na platu u Obrenovcu 7,4 puta, da je narodni dohodak po glavi stanovnika u opštini Preševo u odnosu na opštinu Bečej bio manji 14,5 puta, kao i da na 100 zaposlenih u Beogradu ima 37 nezaposlenih, a u opštini Tutin 246 nezaposlenih na 100 zaposlenih.

- Ovako loši ekonomski pokazatelji, koji se odražavaju na ekonomski standard ljudi koji žive u tim opštinama, doveo je do toga da u Srbiji, u ovom trenutku, imamo 70 opština u kojima je prisutna depopulacija - rekla je ona.

Kalanović je dodala da je poslednjih godina broj stanovnika u Novom Sadu porastao za 38.000, dok je u Negotinu smanjen za 6.700 što je 15% od ukupnog broja stanovnika koji u toj opštini žive.

Prema njenim rečima, razlog izuzetno velikih regionalnih dispariteta je odsustvo sistemskih i institucionalnih kapaciteta za rešavanje tih problema, zbog čega će prioritet sektora i Ministarstva koje ona predstavlja, u narednom periodu biti jačanje institucionalnog okvira za regionalni razvoj.

Taj novi okvir, kako je rekla, podrazumeva sprovođenje Strategije regionalnog razvoja Srbije za period od 2007. do 2012. godine, koju je Vlada Srbije u januaru donela, kao i donešenje Zakona o regionalnom razvoju, koji će, prema njenim očekivanjima, biti u skupštinskoj proceduri sredinom sledeće godine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.