NavMenu

Kongres kontrolera Srbije 20. maja u Beogradu

Izvor: eKapija Ponedeljak, 04.05.2015. 10:31
Komentari
Podeli
(Foto: Ivana Vuksa)
Kongres kontrolera (controller) Srbije, onih koji operativno rade na izradi budžeta, pod nazivom "Controller kao biznis partner", okupiće oko 300 učesnika 20. maja u hotelu Crowne Plaza u Beogradu.

Na kongresu će pored kontrolera iz Srbije učestvovati i gosti iz regiona - Hrvatske, Crne Gore, Slovenije, Makedonije, Bosne i Hercegovine, i to će biti isključivo ljudi iz prakse.

Svi govornici na kongresu biće finansijski direktori iz različitih sektora - proizvodnje, maloprodaje, telekomunikacija, bankarstva, osiguranja.

Najavljeno je da će na kongresu govoriti predstavnici kompanija "VIP Mobile Srbija", "Nectar", "Tetra pak", "Knjaz Miloš", "Victoria grupa", "Telenor", "Raiffeisen bank", "Wiener osiguranje", "Merkator S", "Hemofarm", "Communications", "Microsoft", kao i predstavnici Vojske Srbije.

U većini kompanija ciljevi se definišu preko budžeta, a kontroler je osoba koja operativno radi na izradi budžeta.

Kontroler redovno izveštava menadžera o ostvarivanju ciljeva, obično na mesečnom niovu, a ukoliko se pojave odstupanja, kontoler pravi izveštaj i daje predlog korentivnih akcija.

U poslednjih desetak godina u poslovnom svetu postoji težnja da kontroler postane biznis partner menadžeru, oni postaju odgovorni za zajednički definisane ciljeve, a kontroler postaje aktivni donosilac odluke i preuzima odgovornost za ostvarivanje ciljeva. Ciljevi kojima se bavi kontroler u nekoj kompaniji obično su definisani u četiri oblasti - finansije, tržište, procesi i ljudi, i taj sistam se zove Balanced Scorecard (BSC).

Menadžer je taj koji definiše šta se planira, a kontroler odlučuje kako se planira, pa tako ukoliko, na primer, menadžer želi da zna cenu koštanja proizvoda svaki mesec, na kontroleru je da napravi plan i da zajedno sa računovodstvom i IT sektorom kreira softver koji će mu omogućiti da prati cenu koštanja svakog meseca.

Kontroling je reč enegleskog porekla (to controll), ali zapravo predstavlja nemačku filozofiju ostvarivanja ciljeva. Na srpskom jeziku ta reč se ne može doslovno prevesti, jer zapravo označava izraz "biznis partner menadžeru".

U Srbiji je odomaćen izraz "plan i analiza", a u upotrebljavaju se i izrazi - ekonomika, izveštavanje, finansijska kontrola, budžetiranje, operativno planiranje, upravljačko računovodstvo.

Kongres organizuje Klub profesionalnih kontrolera "ICV Srbija" koji okuplja 220 članova, najveći je klub controllera izvan Nemačke i deo je asocijacije "International Controlling Association".

ICV je najveće udruženje controllera na svetu osnovano 1975. godine, ima više od 8.000 članova u 20 zemalja sveta a sedište udruženja je u Nemačkoj.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Finansije

Mali: UK Export Finance zainteresovan za finansiranje nekoliko projekata u Srbiji

UK Export Finance (UKEF) zainteresovan je da podrži nekoliko projekata u Srbiji, najavio je ministar finansija Siniša Mali. On se sastao sa Timom Reidom, generalnim direktorom UK Export Finance. Razgovarali su o nekoliko značajnih projekata širom Srbije koje ta finansijska institucija želi da podrži. - Drago mi je što sam imao priliku da predstavim naše makroekonomske rezultate, za koje smo dobili pohvale, ali i da čujem da je UK

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.