Izvor: Tanjug | Nedelja, 03.05.2015.| 15:32
Izdvojite članak Odštampajte vest

Cene TNG-a u Srbiji među najvišim u Evropi

Cene tečnog naftnog gasa (TNG) u Srbiji su među najvišim u Evropi, među kojima su, po visini, samo cene u Danskoj, Velikoj Britaniji i Holandiji, izjavio je Tanjugu Josip Kelemen iz Regionalnog udruženja za TNG.

On je naveo da je zbog toga, u prethodne dve godine zebeležen pad prodaje TNG-a u Srbiji za oko 33%, istakavši da takav trend postoji od kada je počela primena akciza na TNG koje su među najvišim u Evropi.

Davanja državi u ceni TNG-a u Srbiji iznose oko 60%, zbog čega je cena tog derivata visoka, kazao je Kelemen.

On je ocenio da kompanije ne mogu da naprave veće ustupke na svoj račun da bi snizile cenu TNG-a jer su, kako kaže, privrednici već dovoljno dali i ne mogu više, kada država uzima 60%, a uz to Srbija nema dovoljno svojih resursa za proizvodnju TNG-a i ne može uticati na cenu goriva i osuđena je da ga uvozi.

Uz dodatno povećanje akcize od početka ove godine, cena TNG-a je porasla, a potrošnja tog derivata u Srbiji je pala, iako je Srbija nekad bila lider po potrošnji tog ekološkog goriva u regionu, rekao je Kelemen.

On je upozorio da se potrošači u Srbiji zbog svega toga ponovo okreću fosilnim gorivima, koji štetno utiču na životnu sredinu i zdravlje ljudi, iako je TNG ekološki i ekonomski prihvatljivo gorivo, a to će se, kako je rekao, odraziti i na budžet kroz manje prihode od poreza i veća izdvajanja za lečenje od obolenja koja prouzrokuju fosilna goriva.

Kelemen je naveo da je u Hrvatskoj na primer, akciza na TNG samo 13 EUR po toni, a u Srbiji 380 EUR, dok je uobičajeni evropski prosek 125 EUR po toni.

Potrošnja TNG-a u Srbiji, naveo je, pala je sa 420.000 tona na oko 300.000 tona godišnje.

U Hrvatskoj se čak, istakao je, daju subvencije od 40% cene ugradnje mehanizama za prelazak automobila na korišćenje TNG, a to se radi i u Italiji, Velikoj Britaniji, Francuskoj i Poljskoj.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.