Izvor: Tanjug | Nedelja, 03.05.2015.| 17:00
Izdvojite članak Odštampajte vest

Počinju zvanični razgovori Misije MMF i Vlade Srbije

Beograd (Foto: Suzana Obradović)
U Narodnoj banci Srbije u ponedeljak, 4. maja 2015. godine počinju zvanični razgovori Misije MMF-a i delegacije Vlade Srbije, u okviru prve revizije od 1,2 mlrd EUR trogodišnjeg aranžmana iz predostrožnosti sa Fondom, koji je potpisan početkom ove godine, rečeno je u nedelju, 3. maja 2015. godine Tanjugu u centralnoj banci.

Misija MMF-a, koju predvodi Zuzana Murgasova, boravi u zvaničnoj poseti Srbiji od 29. aprila do 12. maja, najavljeno je iz kancelarije stalnog predstavnika MMF-a u Beogradu.

Tokom razgovora dve delegacije biće sagledana aktuelna ekonomska situacija u zemlji, a kao glavni adut Vlada Srbije će izneti fiskalne rezultate, budući da je deficit u prva tri meseca ove godine bio upola manji od onog što je sa MMF-om dogovoreno, a jedna od nezaobilaznih tema biće restruktuiranje EPS-a i eventualno povećanje cene električne energije.

Revizija aranžmana prema članu 4. Statuta MMF-a, prema dosadašnjoj praksi, počinje svečanom sednicom predstavnika Misije Fonda i Vlade Srbije, a potom se nastavlja razgovorima na nivou tehničkih eksperata.

Zvanični podaci i oni koje će MMF najviše i gledati, za prva tri meseca, pokazuju da je deficit iznosio 21,1 milijardu dinara, a prema dogovoru sa MMF-om predviđeno je da minus u državnoj kasi bude dva puta veći, 55 milijardi.

Ministar finansija Dušan Vujović je rekao da očekuje da će nakon posete Misije MMF biti potpisan sporazum o restrukturiranju EPS-a, dok će odluka o eventualnom poskupljenju struje biti nakon toga doneta, na osnovu odluke regulatornog tela i Vlade Srbije.

On je rekao da očekuje da program restruktuiranja stupi na snagu 1. juna, kako bi mere bile realizovane na vreme u skladu sa programom koji je usvojen s MMF-om, i dodao da se prvobitni dogovor sa MMF-om, koji je predviđao da te mere budu realizovane 1. aprila - ispostavio kao nerealan.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.