NavMenu

Održan 22. memorijal "Miroslav Antić"

Izvor: Glas javnosti Utorak, 26.06.2007. 12:55
Komentari
Podeli

Miroslav AntićMiroslav Antić

Memorijal 22. po redu u znak sećanja na Miroslava Antića, pesnika, scenaristu, režisera, novinara, slikara, glumca i velikog panonskog boema održan je u nedelju uveče u njegovom rodnom Mokrinu.

Tema memorijala bio je njegov mornarski život, pa je nosio naziv "Bio sam mornar ili pronađi more u sebi". Organizatori su binu na Varoškom trgu preuredili u brodsku palubu kojom su brodili Mikini poštovaoci.

Kapetan broda bio je Antićev prijatelj i zemljak, književnik i novinar Raša Popov. On je naglasio da je Mika najveći Mokrinčanin koji se ikad rodio i da ga zato slave već 22. put. Delu besmrtnog dečaka iz Garavog sokaka poklonili su se glumci Kalina Kovačević, Slobodan Stefanović, Nada Macanković i Miodrag Petrović čitajući njegove stihove, novinske članke i tekstove. Prisutnima se posebno svidela priča književnika i teatrologa Jovana Ćirilova, koji je sa Antićem pohađao kikindsku Gimnaziju.

- Uvek se rado sećam prvog časa srpskog jezika, kada je trebalo da pišemo sastav na temu "Zašto volim svoj grad". Za razliku od drugih koji su pisali konvencionalne rečenice, Mika je iskoristio 45 minuta da napiše sjajnu pesmu. Već tada, sa 17 godina, nagovestio je da će izrasti u velikog pesnika - kazao je Ćirilov.

Gosti Memorijala bili su Antićev sestrić, književnik Nemanja Rotar i dramska spisateljica Minja Bogavac, novinar Bogdan Ibrajter Tane, estradni umetnik Nikola Karović i Nada Vodeničar. Mlađoj publici interesantno je bilo da vide pobednika rijaliti šoua Veliki brat Mikija Đuričića.

Memorijal "Miroslav Antić" organizovala je MZ "Mokrin" pod pokroviteljstvom SO Kikinda, Ministarstva kulture i pokrajinskog Sekretarijata za kulturu i obrazovanje. Program je vodila Iva Štrljić, koja je i prošle godine drugovala sa poštovaocima Mike Antića.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  IT, Telekomunikacije

Telekom Srbija grupa i zvanično na nemačkom tržištu - MTEL Nemačka otvorila vrata svojih poslovnica

Telekom Srbija grupa nastavlja sa širenjem poslovanja u Evropi. Na svečanosti organizovanoj povodom otvaranja poslovnica u Menhengladbahu i Dizeldorfu, generalni direktor Telekoma Srbija, Vladimir Lučić i generalni direktor MTEL Nemačka, Stefan Božić, presecanjem vrpce simbolično su otvorili novo prodajno mesto kompanije MTEL Nemačka i na taj način označili još jedan značajan korak u širenju poslovanja ove kompanije na velikim

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.