Izvor: Glas javnosti | Utorak, 26.06.2007.| 12:55
Izdvojite članak Odštampajte vest

Održan 22. memorijal "Miroslav Antić"

Miroslav Antić

Memorijal 22. po redu u znak sećanja na Miroslava Antića, pesnika, scenaristu, režisera, novinara, slikara, glumca i velikog panonskog boema održan je u nedelju uveče u njegovom rodnom Mokrinu.

Tema memorijala bio je njegov mornarski život, pa je nosio naziv "Bio sam mornar ili pronađi more u sebi". Organizatori su binu na Varoškom trgu preuredili u brodsku palubu kojom su brodili Mikini poštovaoci.

Kapetan broda bio je Antićev prijatelj i zemljak, književnik i novinar Raša Popov. On je naglasio da je Mika najveći Mokrinčanin koji se ikad rodio i da ga zato slave već 22. put. Delu besmrtnog dečaka iz Garavog sokaka poklonili su se glumci Kalina Kovačević, Slobodan Stefanović, Nada Macanković i Miodrag Petrović čitajući njegove stihove, novinske članke i tekstove. Prisutnima se posebno svidela priča književnika i teatrologa Jovana Ćirilova, koji je sa Antićem pohađao kikindsku Gimnaziju.

- Uvek se rado sećam prvog časa srpskog jezika, kada je trebalo da pišemo sastav na temu "Zašto volim svoj grad". Za razliku od drugih koji su pisali konvencionalne rečenice, Mika je iskoristio 45 minuta da napiše sjajnu pesmu. Već tada, sa 17 godina, nagovestio je da će izrasti u velikog pesnika - kazao je Ćirilov.

Gosti Memorijala bili su Antićev sestrić, književnik Nemanja Rotar i dramska spisateljica Minja Bogavac, novinar Bogdan Ibrajter Tane, estradni umetnik Nikola Karović i Nada Vodeničar. Mlađoj publici interesantno je bilo da vide pobednika rijaliti šoua Veliki brat Mikija Đuričića.

Memorijal "Miroslav Antić" organizovala je MZ "Mokrin" pod pokroviteljstvom SO Kikinda, Ministarstva kulture i pokrajinskog Sekretarijata za kulturu i obrazovanje. Program je vodila Iva Štrljić, koja je i prošle godine drugovala sa poštovaocima Mike Antića.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.