NavMenu

Sertifikacija 1.800 hektara za organsku proizvodnju u Mokrinu

Izvor: Tanjug Sreda, 29.04.2015. 17:18
Komentari
Podeli
(Foto: Aleksandar Parezanović)
Poljoprivredno preduzeće "Mokrin", zaključilo je ugovor sa ovlašćenom kontrolnom organizacijom "Organic Control System" iz Subotice o uključenju 1.800 hektara zemljišta u proces kontrole i sertifikacije.

Tako je ovo poljoprivredno gazdinstvo postalo apsolutni lider u Srbiji po površinama uključenim u proces sticanja sertifikata za organsku proizvodnju, saopšteno je iz ovog preduzeća.

Što se tiče zemljišta namenjenog ratarskoj proizvodnji, u prošloj godini je u celoj Srbiji bilo 2.973 hektara u periodu konverzije, a svega 2.360 hektara je steklo organski status.

Inženjer Vladimir Popov iz preduzeća "Mokrin", koji je zadužen za primenu rigoroznih mera i postupaka za sticanje organskog sertifikata, rekao je da je to za njega, mladog inženjera poljoprivrede, pre svega velika šansa i izazov, ali da očekuje podršku, pre svega Ministarstva poljoprivrede.

- Nameravamo da otpočnemo sa proizvodnjom organskih žitarica, koje su sve traženije. Inače, strategija Evropske unije je da se do 2020. godine 20% ukupnih poljoprivrednih površina privede organskoj proizvodnji - naglasio je Popov.

Prema njegovim rečima, to preduzeće se neće zadržati samo na ratarskoj proizvodnji, već će zaokružiti proizvodni ciklus osposobljavanjem farme tovne junadi.


- Organsku hranu za junad ćemo sami proizvoditi, a imaćemo i vlastito organsko đubrivo. Naravno, sve to podrazumeva i otvaranje novih radnih mesta. Naša satisfakcija je to što ćemo uskoro biti najveći proizvođač organskog junećeg mesa u Srbiji - kazao je Popov.

Inače, "Mokrin" je uključen u strategiju "Zepter grupe", koja propagira zdrav život, i naročito zdrav način ishrane.

- Ideju, bezuslovnu finansijsku podršku projektu, i zagarantovan otkup, dao je predsednik kompanije Filip Cepter.

Ta podrška nam garantuje uspeh - istakao je Milan Basara, direktor preduzeća "Mokrin".
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Agro, Finansije

Digitalno svinjarstvo - Kupite Pig token, a posle dve i po godine dobijate 100 kilograma svinjetine

Uzgajate svinje, a ne odlazite na farmu, nema blatnjavih čizama, ni ustajanja u cik zore da bi se nahranile životinje. Zvuči filmski, ali nije. Krešimir Kuterovac, stočar iz Hrvatske, pokrenuo je sa kompanijom Beyondi i Blok Be platformu GoAgro pomoću koje svako može da postane stočar, a da posao uzgajivača svinja radi neko drugi. - Vi kupujete digitalni oblik svinje - PigNFT (Pig token). Minimalna cena je 220 EUR za koju posle dve i po

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.