NavMenu

Lečenje za 72 sata uskoro u Srbiji?

Izvor: RTS Sreda, 29.04.2015. 15:49
Komentari
Podeli
(Foto: shutterstock.com)
Kada vam lekari utvrde maligni tumor, izuzetno je važno da lečenje počnete što pre. Čekanje na terapiju ume da bude iscrpljujuće za bolesnika i njihovu okolinu. Hrvatska je upravo pokrenula kampanju da lečenje počne u roku od tri dana od postavljanja dijagnoze. Koliko je realno da takav program zaživi i u Srbiji?

Kada saberemo razne liste čekanja, u Srbiji oko 70.000 građana čeka neku medicinsku uslugu. Neki će na red doći brzo, a oni koji čekaju operaciju kolena, kuka, ili katarakte, tek za nekoliko godina. Čelni ljudi vodećih zdravstvenih ustanova u Srbiji tvrde da kada se sumnja na najteža obolenja, liste čekanja nema.

Dr Radan Džodić, direktor Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, ističe da u Srbiji na hirurgiji nema čekanja, jer se od konzilijarnog pregleda do hirurgije čeka najviše tri nedelje.

- Standard u najboljim evropskim ustanovama je tri nedelje, mi smo to ispoštovali. Naš najveći problem je radioterapija - objašnjava dr Džodić.

Dr Miljko Ristić, direktor Kliničkog centra Srbije, navodi da na KCS-u postoji ekipa koja je 24 časa dežurna.

Direktorka KBC-a dr Marija Zdravković ističe da pacijenti koji imaju sumnju na postojanje maligne bolesti imaju prioritet pri zakazivanju prvog pregleda, koji se uradi za 30 dana, a često i pre.

I u Hrvatskoj, kao i u Srbiji, građani najčešće obolevaju i umiru od kardivaskularnih i malignih bolesti. Naši susedi su zato pokrenuli kampanju "Program 72 sata", namenjen pacijentima kod kojih je potvrđen karcinom dojke, debelog creva, tumora glave i vrata.

- Od dana kada je saopšteno pacijentu da boluje od maligne boelsti, radi socijalnog statusa, odnosa u porodici, zahtevamo da lečenje mora da započne u roku od 72 sata. To zahteva samo bolju organizaciju - postojeći kadar, infrastruktura, organizacija, pozadinska organizacija se mora dovesti u red - ukazuje ministar zdravlja Hrvatske Siniša Varga.


Komšije planiraju da do kraja godine ovaj program prošire na sve kliničko-bolničke centre i bolnice i sve maligne bolesti. Naši lekari podržavaju aktivnosti kolega u Hrvatskoj, ali imaju svoje sumnje.

Dr Marija Zdravković kaže da je projekat vrlo ambiciozno zamišljeno, ali da će se tek videti kako će funkcionisati u praksi.

- Mi u ovom trenutku ne možemo to da izvedemo, uprkos želji da se ne čeka, kod nas jedino deca ne čekaju - dodaje dr Radan Džodić.

Dr Miljko Ristić ukazuje da takav program automatski podrazumeva rad u smenama i dodaje da se zato postavlja pitanje da li sistem dozvoljava da može da poveća broj medicinskog osoblja.

Prednost Hrvatske je što za zdravstvo izdvaja četiri puta više po stanovniku nego u Srbiji. Ali treba imati u vidu i da je tamo izborna kampanja i da treba sačekati da vidimo da li će program zaživeti. Ono što moramo da prihvatimo iz ove priče je da lečenje malignih bolesti ne sme da čeka. Ni dana, ni sata.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.