NavMenu

Stara Pazova prodaje municipalne obveznice od 4. do 19. maja

Izvor: eKapija Sreda, 29.04.2015. 09:12
Komentari
Podeli
Opština Stara Pazova, uz podršku Stalne konferencije gradova i opština (SKGO), zvanično započinje javnu emisiju municipalnih obveznica, koja će se realizovati pod pokroviteljstvom UniCredit banke, saopšteno je na jučerašnjoj konferenciji u Beogradu, a objavljeno na sajtu SKGO.

Javna ponuda omogućava svim zainteresovanim investitorima, domaćim i stranim pravnim i fizičkim licima, da budu kupci municipalnih obveznica. U pitanju je plasman 12.500 obveznica pojedinačne vrednosti od 10.000 dinara, odnosno ukupne vrednosti 125 miliona dinara i sa kamatnom stopom od 6% na godišnjem nivou. Ovom emisijom opština Stara Pazova će obezbediti sredstva za izgradnju sportske hale sa kuglanom u naselju Golubinci i izgradnju vrtića u naselju Belegiš.

- Stalna konferencija gradova i opština pružila je kroz program Evropske unije Exchange podršku svim gradovima i opštinama koje su do sada emitovale municipalne obveznice privatnim ili javnim plasmanom. Inače, procedura za upis obveznica je veoma jednostavna - dovoljno je da svi zainteresovani sa ličnom kartom dođu u bilo koju ekspozituru UniCredit banke. Ono što je važno da napomenemo je da će se prilikom isplate glavnice i kamate, koja će na godišnjem nivou iznositi šest odsto, uzimati u obzir i promena deviznog kursa u periodu od momenta emisije obveznica do dana isplate. Važno je istaći i da su prihodi koji se ostvaruju po osnovu obveznica potpuno oslobođeni plaćanja poreza - izjavio je generalni sekretar, Đorđe Staničić.

On je rekao da emisije obveznica ne bi bilo bez podrške Delegacije Evropske unije u Srbiji sa kojom SKGO godinama sarađuje i ocenio da ni SKGO ni opštine ne bi mogle da se upuste u ovaj posao samostalno bez te podrške kroz Exchange program.

Važno je da i ostale lokalne samouprave razumeju da postoji način da prikupe nova sredstva za kapitalne projekte, rekao je Staničić.

- Verujemo da će se ovo pokazati kao odličan potez, jer će omogućiti da građani, odnosno fizička i pravna lica uz povoljnije uslove od trenutno dostupnih štednji u bankama, preko svoje Opštine, pomognu da se, u njihovom bliskom okruženju realizuju projekti od vitalnog značaja za svakodnevni život - reakao je Đorđe Radinović, predsednik Opštine Stara Pazova.

- Ova emisija municipalnih obveznica će omogućiti građanima da direktno učestvuju u finansiranju namenskih projekata, ali i da istovremeno ostvare prihode. Sa željom da dodatno istakne značaj ovakvog alternativnog načina finansiranja, UniCredit banka kupcima municipalnih obveznica prilikom kupovine neće naplaćivati bilo kakvu naknadu - rekla je Enriko Verdoša, član Izvršnog odbora UniCredit banke zadužen za Korporativno i investiciono bankarstvo.

Prodaja, tačnije period upisa i uplate, municipalnih obveznica počinje 4. maja i trajaće do 19. maja.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.