Izvor: Beta | Ponedeljak, 27.04.2015.| 10:54
Izdvojite članak Odštampajte vest

Stiže "evropski kralj mesa" - Potpisan memorandum o investiciji nemačke kompanije "Tonnies" u Srbiju

Vlada Srbije potpisala je danas sa nemačkim proizvođačem mesa "Tonnies" Memorandum o razumevanju za odgoj tri miliona tovnih svinja godišnje u Srbiji.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je nakon potpisivanja sporazuma u Vladi Srbije rekao da je u planu proizvodnja na 20 farmi u Srbiji.

- Do sada je postignut dogovor za pet farmi u Banatu, razgovara se o sledećih pet, a 10 farmi će biti dovoljno i za otvaranje klanice - rekao je Vučić i istakao da će dolazak "nemačkog i evropskog kralja mesa" u Srbiju biti veliki podsticaj za napredak srpske privrede i razvoj srpskog sela.

Vučić je rekao i da se očekuje "dramatično povećanje izvoza" mesa i prerađevina od mesa iz Srbije, smanjenje nezaposlenosti i naglasio da će "Tonnies" sam da prevaziđe celokupnu sadašnju srpsku proizvodnju svinjskog mesa".

Memorandum o razumevanju potpisali su ministar privrede Srbije Željko Sertić i predstavnik kompanije "Tonnies" Danijel Notbrok (Daniel Nottbrock).

- U najskorije vreme biće potpisan i ugovor o investiciji - rekao je Notvbrok.

Kompanija "Tonnies" je zainteresovana da, u cilju jačanja svog prisustva na tržištima jugoistočne Evrope, dugoročno investira u Srbiju, kroz izgradnju tehnološki i proizvodno zaokruženih kapaciteta za proizvodnju mesa i proizvoda od mesa, u iznosu od oko 400 mil EUR.

Nemački "Tonnies" je jedan od najvećih proizvođača svinja u Evropi koji godišnje uzgaji oko 17 miliona svinja, ali i oko 400.000 goveda i koja ima obrt veći od pet milijardi evra po godini.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.