NavMenu

Gotovo 20% lekara nije ispunilo uslov za obnovu licence za rad

Izvor: Beta Nedelja, 26.04.2015. 12:43
Komentari
Podeli

(Foto: Rajko Karišić)
Direktorka Lekarske komore Srbije (LKS) Vesna Jovanović upozorila je da su preliminarne analize pokazale da skoro svaki peti lekar u Srbiji nije isupunio uslov da mu se obnovi licenca za rad, čime se kako je navela dodatno usložnjava problem sa nedostatkom broja lekara u zemlji.

- Našim preliminarnim pregledom videli smo da negde između 15 i 20% lekara neće steći uslov da obnovi licencu, što će još više da usložni taj problem sa manjkom lekara koji imamo, zato što će oni morati da rade mentorski i neće moća da radi samostalno - rekla Vesna Jovanović u intervjuu za agenciju Beta.

Ona je objasnila da Lekarska komora na sedam godina vrši relicenciranje lekara i da upravo ove godine ističe licencni period.

- To je jedna vrlo komplikovana procedura licenciranja, neophodno je da svi lekari kroz kontinuirane medicinske edukacije steknu minimum 24 bodova u svakoj licencnoj godini - rekla je Vesna Jovanović i dodala da se pod kontinuiranom medicinskom edukacijom misli na pohađanje seminara, objavljivanje knjiga, doktoriranje.

- I zato je Ministarstvo pokazalo jednu veliku dobru volju da se formira jedna radna grupa koja će se baviti Pravilnikom o licenciranju i koji će nam omogućiti da tim ljudima koji iz nekih razlicitih razloga nisu upsli da ostvare taj uslov da obnove licencu, da im se pomogne, da im se oroči neki period gde će skupiti te budove iz stručnog usavršavanja - rekla je ona.

Prema njenim rečima, lekari kojima nedostaje veći broj bodova za obnovu licence moraće da polažu ispit pred komisijom koja je kombinovana od lekara Komore i Ministarstva zdravlja. Licencu za rad lekari gube i ukoliko su osuđeni pred sudovima časti Lekarske komore, u okviru kojih se vode disciplinski postupci u kojima se utvrđuje da li je lekar napravio grešku u lečenju.

Sudovi časti mogu trajno da oduzmu licencu ukoliko je lekar osuđen u krivičnom postupku pred redovnim sudovima i privremeno na rok od šest meseci do pet godina, kada se utvrde da je učinjena greška u pružanju zdravstvene zaštite.

Vesna Jovanović rekla je za agenciju Beta da su sudovi časti od 2010. godine imali 792 predmata, da je trajno oduzeta licenca u tri slučaja, dok je šest lekara izgubili licencu na određeno vreme.

- Lekarska komora će u budućem periodu izuzetno insistirati da se Protokoli lečenja usvoje i da oni imaju težinu zakona ili propisa, jer će se onda znati šta je to lekarska greška, a šta ne, i onda ako se desi neki neželjen događaj, a lekar je postupio po Protokolu znaće se da se taj neželjeni događaj desio iz nekih drugih razloga, a ne zbog nepoštovanja struke - kazala je ona.



Upitana zašto veruje da će Protokoli lečenja sada biti doneti, obzirom da su na njihovom donošenju insistirali i njeni prethodnici, Vesna Jovanović je odgovorila da je u toku velika zakonodavna aktivnost donošenja i menjanja ključnih zakona u oblasti zdravstva i da veruje da se Protokoli mogu inkorporirati u neke od tih zakona. Ona je naglasila i da će Komora insistirati na donošenju Zakona o lekarstvu, koji bi trebalo potpuno da definiše položaj lekara, njihova prava i odgovornosti.

- Mi sad radimo po zakonu o komorama zdravstvnih radnika, tu su i medicinske sestre, tehničari, farmaceuti, stomatolozi i biohemičari, imao zajedničke intrese sa njima, ali i niz specifičnih problema i potreba koji su specifične samo za lekare. U okruženju imaju slične zakone i mi smo spremni kao zemlja da se takav zakon donesemo -rekla je nedavno izabrana direktorka Lekarske komore.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.