NavMenu

Mnogo posla pre izgradnje - Počinje izrada idejnog projekta mosta na Dunavu između Bačke Palanke i Neština

Izvor: Dnevnik Četvrtak, 23.04.2015. 09:04
Komentari
Podeli
Posle potpisivanja ugovora Javnog preduzeća "Putevi Srbije" i konzorcijuma četiri domaće firme počinje izgrada idejnog projekta mosta na Dunavu između Bačke Palanke i Neština.

U zgradi bačkopalanačke opštine održan prvi sastanak kome su prisustvovali predstavnici projektanata i opština Bačka Palanka i Šid koje su najzainteresovanije za ovaj projekat i preko čijih teritorija će ići pristupni putevi.

Osim predsednika opštine Bačka Palanka Aleksandra Đedovca, sastankom je predsedavao zamenik predsednik ove opštine Bojan Radman koji je od početka uključen u ovaj projekat, a ispred susedne opštine Šid prisustvovali su predsednik Nikola Vasić i predsednik Skupštine opštine Brana Mauković.

- Svaki most preko bilo koje reke je za nas stručnjake izuzetan, a posebno ovakav projekat preko Dunava koji je veliki posao u evropskim razmerama. Garantujemo da će idejni projekat biti gotov za pet meseci - rekao je, između ostalog, dipl. inženjer Duško Bober, direktor kompanije "DB Inženjering" iz Beograda.

- Projektovaćemo most dug oko 1.500 metara i pristupne puteve, uraditi studiju opravdanosti izgradnje mosta i sve što se od nas zahteva.

Most na Dunavu kod Bačke Palanke i Neština, delimično je sličan onome kod Beške, a to je za sve projektante izazov, pa će svi učesnici u projektu biti pred ozbiljnim zadatkom. Pojedini radovi, posebno na ispitivanjima tla, mogu odmah početi, ocenio je Duško Bober, a bačkopalnačku i šidsku opštinu na čijim se teritorijama odvija ovaj projekat projektanti su zamolili da pomognu kod nadležnih u AP Vojvodini, jer je pokrajinska administracija nadležna za izdavanje potrebnih dozvola, mada je investitor JP "Srbija Putevi".


Bojan Radman istakao je da ima još mnogo posla do početka izgradnje mosta, ali da bez projekata, eksproprijacije zemljišta na trasi pristupnih puteva u bačkopalanačkoj i šidskoj opštini ne može se ni početi ovaj poduhvat, značajan ne samo za dve opštine već i region, odnosno Bačku i Srem. Nikola Vasić, predsednik opštine Šid istakao je da je ovaj projekat od velikog značaja za ovu opštinu, jer je reč o novoj trasi koja će od Novog Sada preko Bačke Palanke, Neština, Vizića, Erdevika i Kuzmina voditi do državne granice, odnosno prelaza Sremska Rača, a za Šid to znači novo otvaranje ka Bačkoj.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

21.04.2024.  |  Građevina

Cveta visokogradnja u Kraljevu - Sve interesantnija i Ribnica

Poslednjih godina gradi se veliki broj zgrada u prvoj gradskoj zoni u Kraljevu. Na nekoliko lokacija u užem i širem gradskom jezgru niču višeporodični stambeni objekti. - Trenutno je u izgradnji devet zgrada u užoj gradskoj zoni, a one su u različitim fazama izgradnje - kaže Zvonko Kovačević rukovodilac Odeljenja za urbanizam, građevinarstvo i stambeno-komunalne delatnosti. U toku su i završni radovi na dve zgrade u Zelenoj gori, a

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.