NavMenu

CEDEF održao treću konferenciju o energetskoj efikasnosti - "Lideri održivog razvoja" u Zrenjaninu

Izvor: eKapija Sreda, 22.04.2015. 15:49
Komentari
Podeli
Centralno-evropski forum za razvoj (CEDEF) održao je treću po redu Konvenciju "Lideri održivog razvoja" u Zrenjaninu, koja je okupila predstavnike 18 gradova i opština i predstavnike desetak eminentnih kompanija koje sarađuju sa CEDEF-om u oblastima energetske efikasnosti, obnovljivih izvora energije i zaštite životne sredine u regionu.

Konvenciju je otvorio gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, koji je istakao problem pijaće vode i problem otpadnih voda, naglašavajući da su Grad Zrenjanin i lokalna administracija na čijem je čelu na dobrom putu da reše oba problema.

- Velike projekte teško je finansirati samo iz budžeta i mi pokušavamo njihovim prezentovanjem da obezbedimo investitore, u cilju zajedničke realizacije projekata. Pored zdrave pijaće vode, velik problem su i otpadne vode u Gradu Zrenjaninu. Siguran sam da ćemo naći i investitora i sredstva, odnosno da ćemo naći modus kao što smo našli i za prečišćavanje pijaće vode – naveo je Janjić.

Predsednica Upravnog odbora CEDEF Jovanka Arsić-Karišić rekla je da će ta organizacija pokušati da, kroz pet konvencija, objedini što veći broj projekata iz oblasti energetske efikasnosti, obnovljivih izvora energije i zaštite životne sredine.

- S ponosom mogu da istaknem da je tokom ove tri konvencije, računajući i današnju, CEDEF u svojoj bazi prikupio 646 aktivnih projekata koji su budžetirani u lokalnim samoupravama u ovoj i u naredne dve godine. Iskreno verujem da ćemo do kraja godine imati zavidan broj od oko 800 projekata koje ćemo dati resornim ministarstvima, i ono što je najvažnije, kompanijama koje su spremne da putem ESKO-ugovora i javno-privatnog partnerstva, direktnim kontaktima s lokalnim samoupravama, probaju da realizuju te projekte – kazala je Arsić-Karišić.
Svoje prisustvo na CEDEF-u objasnio je i Bojan Grujički, direktor predstavništva kompanije "Viessmann", jednog od vodećih svetskih proizvođača u oblasti sistema za grejanje i hlađenje.

- Firma se priključila projektu CEDEF-a jer nam je želja da na direktan način komuniciramo s lokalnim samoupravama i gradovima koji imaju potrebe za ovakvim projektima. Mi bismo u projekat uneli naše poznavanje tehnologije, veliko iskustvo i brojne izvedene projekte s lokalnim samoupravama, a s druge strane, od njih očekujemo da iskažu svoje potrebe i probleme koje bismo mi, uz stručni kadar, rešavali – naglasio je Grujički.

Pored kompanije "Viessmann", partneri konvencije u Zrenjaninu su značajne kompanije, čiji su predstavnici prezentovali svoje usluge i delatnosti. U pitanju su "Telekom Srbija", "Minel-Schreder", DDOR Novi Sad, "Miteco", "Naue Opticus", Banca Intesa, "Knauf Insulation" i LG.

Branko Stefanović iz "Telekoma Srbija" istakao je značaj direktnog i tešnjeg povezivanja poslovnog i javnog sektora u cilju stvaranja dodatne vrednosti za sve naše građane.

- Kompanija značajno investira u održivost sopstvenog poslovanja, pri čemu angažuje kapacitete lokalnih partnera i time podstiče razvoj celokupne zajednice - rekao je Stefanović.

"Knauf Insulation", internacionalni proizvođač izolacionih materijala, uputio je predstavnike lokalnih samouprava u nedavno unapređenu regulativu o energetskoj efikasnosti i zaštiti od požara i predstavio optimalna rešenja sa kamenom mineralnom vunom za energetsku sanaciju javnih zgrada.

- S obzirom na to da zgrade u Srbiji troše daleko više energije od evropskog proseka, u čemu nažalost prednjače objekti javne namene, jasan je interes lokalnih samouprava da unaprede energetske performanse javnih zgrada upotrebom savremenih izolacionih materijala - rekao je Edin Dalifi, menadžer razvoja aplikacija u ovoj kompaniji.
Za opštine i gradove koji imaju izuzetne rezultate u razvoju i primeni obnovljivih izvora enerije, energetske efikasnosti, upravljanju otpadom i vodama na svojoj teritoriji Programski savet dodeljuje povelju "Lider održivog razvoja". Programski savet čine predstavnici institucija pokrovitelja i tokom godine, na konvencijama, oni dodeljuju povelju predsednicima opština i gradonačelnicima. Dobro upravljanje, posvećenost potrebama građana i dugoročnim interesima održivog "zelenog" razvoja su osnovni kriterijumi i za dodelu povelje. Među dobitnicima povelje "Lider održivog razvoja" našao se i Grad Zrenjanin.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.