Izvor: Tanjug | Utorak, 21.04.2015.| 11:22

EU priprema jedinstvenu formu ugovora o gasu

Evropska komisija (EK) planira da napravi jedinstvenu formu ugovora o isporukama gasa za sve snabdevače, pa i za "Gazprom", koja će važiti za sve zemlje Evropske unije (EU), izjavio je zamenik predsednika EK za energetski savez, Maroš Ševčovič, u intervjuu ruskom listu Komersant.

- Možemo da napravimo neku vrstu benčmarka (standard, reper) za komercijalni ugovor o isporuci gasa. I onda, ako vodite neke pregovore, bez obzira da li ste velika ili mala strana, stari prijatelj ili novi, vi znate kakav je benčmark i možete da procenite da li je konkretan predlog ugovora za isporuku gasa pošten ili nije - kazao je on.

Prema rečima Šefčoviča, EU neće insistirati na javnom otkrivanju konkretnih cena, uslova ili tekstova sporazuma.

- Želimo da radimo u opštoj formi, koristeći instrumente za rad sa osetljivim informacijama, koje imamo. Sistem benčmarka može da pripremi tržišne učesnike, gasne kompanije, zemlje članice EU, tako da one u procesu pregovora mogu da znaju da li zaključuju pošten sporazum ili ne - dodao je.

- To će biti informacija za naše potrebe, mi ćemo je obrađivati, sastavljati i na osnovu nje ćemo formirati benčmark. Ne želim da kažem da će to biti neki prosečan ugovor, ali će morati da sadrži osnovne uslove - objasnio je Šefčovič.

EK planira da uvede izmene zakona EU koji bi omogućili razmenu informacija i primenu sistema jednstvene forme ugovora, rekao je on, precizirajući da su u planu izmene dva zakonska akta. Prvi je o odluci Evropskog parlamenta o razmeni informacija o međudržavnim sporazumima u oblasti energetike. EK želi da ispravi grešku iz ranije prakse kada je ta institucija mogla da proceni da li su potpisani sporazumi u skladu sa evropskim zakonodavstvom ili ne tek kada su oni već zaključeni.

Takođe treba revidirati direktivu o sigurnosti isporuka gasa, ukazao je Ševčovič. Namera EK je da primeni iskustva stečena u poslednjim stres-testovima sprovedenim tokom priprema za prošlu zimu. Treba naći način da se poveća transparentnost sistema komercijalnih ugovora, a da se istovremeno, sačuva poslovna tajna i osetljivi elementi ugovora, objasnio je evropski činovnik u intervjuu Komersantu.

On je dodao da će uvođenje jedinstvene forme ugovora omogućiti Evropskoj komisiji da vodi pregovore s pojedinim zemljama o dovođenju ugovora u sklad sa zakonodavstvom EU ili da se obrati Evropskom sudu.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.