NavMenu

EU priprema jedinstvenu formu ugovora o gasu

Izvor: Tanjug Utorak, 21.04.2015. 11:22
Komentari
Podeli
Evropska komisija (EK) planira da napravi jedinstvenu formu ugovora o isporukama gasa za sve snabdevače, pa i za "Gazprom", koja će važiti za sve zemlje Evropske unije (EU), izjavio je zamenik predsednika EK za energetski savez, Maroš Ševčovič, u intervjuu ruskom listu Komersant.

- Možemo da napravimo neku vrstu benčmarka (standard, reper) za komercijalni ugovor o isporuci gasa. I onda, ako vodite neke pregovore, bez obzira da li ste velika ili mala strana, stari prijatelj ili novi, vi znate kakav je benčmark i možete da procenite da li je konkretan predlog ugovora za isporuku gasa pošten ili nije - kazao je on.

Prema rečima Šefčoviča, EU neće insistirati na javnom otkrivanju konkretnih cena, uslova ili tekstova sporazuma.

- Želimo da radimo u opštoj formi, koristeći instrumente za rad sa osetljivim informacijama, koje imamo. Sistem benčmarka može da pripremi tržišne učesnike, gasne kompanije, zemlje članice EU, tako da one u procesu pregovora mogu da znaju da li zaključuju pošten sporazum ili ne - dodao je.

- To će biti informacija za naše potrebe, mi ćemo je obrađivati, sastavljati i na osnovu nje ćemo formirati benčmark. Ne želim da kažem da će to biti neki prosečan ugovor, ali će morati da sadrži osnovne uslove - objasnio je Šefčovič.

EK planira da uvede izmene zakona EU koji bi omogućili razmenu informacija i primenu sistema jednstvene forme ugovora, rekao je on, precizirajući da su u planu izmene dva zakonska akta. Prvi je o odluci Evropskog parlamenta o razmeni informacija o međudržavnim sporazumima u oblasti energetike. EK želi da ispravi grešku iz ranije prakse kada je ta institucija mogla da proceni da li su potpisani sporazumi u skladu sa evropskim zakonodavstvom ili ne tek kada su oni već zaključeni.

Takođe treba revidirati direktivu o sigurnosti isporuka gasa, ukazao je Ševčovič. Namera EK je da primeni iskustva stečena u poslednjim stres-testovima sprovedenim tokom priprema za prošlu zimu. Treba naći način da se poveća transparentnost sistema komercijalnih ugovora, a da se istovremeno, sačuva poslovna tajna i osetljivi elementi ugovora, objasnio je evropski činovnik u intervjuu Komersantu.

On je dodao da će uvođenje jedinstvene forme ugovora omogućiti Evropskoj komisiji da vodi pregovore s pojedinim zemljama o dovođenju ugovora u sklad sa zakonodavstvom EU ili da se obrati Evropskom sudu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Agro, Finansije

Digitalno svinjarstvo - Kupite Pig token, a posle dve i po godine dobijate 100 kilograma svinjetine

Uzgajate svinje, a ne odlazite na farmu, nema blatnjavih čizama, ni ustajanja u cik zore da bi se nahranile životinje. Zvuči filmski, ali nije. Krešimir Kuterovac, stočar iz Hrvatske, pokrenuo je sa kompanijom Beyondi i Blok Be platformu GoAgro pomoću koje svako može da postane stočar, a da posao uzgajivača svinja radi neko drugi. - Vi kupujete digitalni oblik svinje - PigNFT (Pig token). Minimalna cena je 220 EUR za koju posle dve i po

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.