Izvor: eKapija | Utorak, 21.04.2015.| 16:08

Aleksandar Pavićević, operativni direktor "Emmezeta Srbija" - Zadržaćemo sve radnike "Kike" i zaposliti nove

Aleksandar Pavićević
Velika rasprodaja i redovi ispred robne kuće "Kika" nagovestili su da će se srpsko tržište nameštaja uskoro promeniti. U iščekivanju dolaska IKEA-e, izvesno je da ćemo u junu ove godine dobiti još jednog velikog igrača. Naime, umesto beogradske "Kike" dolazi robna kuća "Emmezeta" koja pored nameštaja prodaje i belu tehniku, multimedijalnu opremu i dekorativne predmete za uređenje doma .

I "Kika" i "Emmezeta" deo su kompanije "Steinhoff International", s tim što je ovaj drugi, brend jeftiniji. Takođe u susednoj Hrvatskoj, "Emmezeta" se odavno uselila u zgrade "Kike".

O planovima u Srbiji, visini ulaganja u renoviranje robne kuće u Novom Beogradu, kao i mogućoj saradnji sa domaćim kompanijama, u intervjuu za "eKapiju" govori Aleksandar Pavićević, operativni direktor "Emmezeta Srbija".

eKapija: Brend "Kika" zamenila je "Emmezeta", koji je zapravo vaš discount brend. Da li će fokus i dalje biti na nameštaju? Koliko će biti promenjen prodajni portfolio?

- "Emmezeta" je pre svega brend koji omogućava mnogo većoj populaciji ljudi da kupe ono što žele, ali po povoljnijim i pristupačnijim cenama. Mislim da je to ono što je nedostajalo tržištu, atraktivna ponuda po prihvatljivim cenama. Zapravo izvrstan odnos cene i kvaliteta.

Fokus ostaje isti, prodajni portfolio je ostao kao do sada plus jedan veliki dodatak, a to je što će Srbija dolaskom "Emmezete" dobiti najveći izbor, kao i najlepši izložbeni prostor tehnike.

eKapija: Možemo li govoriti koji procenat proizvoda će biti zadržan? Naime, ako dobijemo jeftiniji brend, da li ćete ostaviti i deo asortimana na koji su možda kupci veće platežne moći navikli?

- U ovom trenutku jako je teško pričati u procentima. Ono što je definitivno jeste da će određeni deo koji se pokazao kao uspešan ostati i dalje u asortimanu. Ponudom našeg asortimana, cilj je da svima omogućimo veliki izbor prema njihovim potrebama i mogućnostima.

eKapija: Koji je osnovni razlog promene brenda u Srbiji?

- Nekoliko razloga je u pitanju, između ostalog najbitnije je prilagođavanje potrebama tržišta, odnosno da se ponuda prilagodi mnogo većem broju kupaca.

eKapija: Kada možemo očekivati otvaranje nove tj renovirane robne kuće?

- Otvaranje "Emmezete Beograd", planirano je tokom šestog meseca.

eKapija: Kada je "Kika" počela poslovanje u Srbiji bila je najavljena saradnja sa petnaestak domaćih proizvođača nameštaja. Kakva je sada situacija, sa koliko njih poslujete, kakvi su planovi na tom polju?

- Sa svim domaćim dobavljačima i proizvođačima nastavljamo i proširujemo saradnju. Međutim to najviše zavisi od njih. Sa ponudama moraju biti konkurentni, što se do sada nije često dešavalo. Važno je napomenuti da imamo potpunu slobodu odabira asortimana.

Inače dolaskom "Emmezete" u Srbiju, ostvarujemo novu saradnju sa više od 50 domaćih dobavljača.

eKapija: Da li možda neko od domaćih proizvođača nameštaja izvozi za "Kikine" ili "Emmezete" radnje u inostranstvu?

(Foto: emmezeta.hr)
("Emmezeta" u Hrvatskoj) - Da, nekoliko domaćih proizvođača uspešno posluje i izvozi svoje proizvode u "Emmezeta" i "Kika" radnje.

eKapija: "Emmezeta" već posluje u Hrvatskoj. Kakva su iskustva sa tamošnjeg tržišta? Prema medijskim natpisima dolazi do zatvaranja radnji zbog dolaska IKEA-e? ima li mesta bojazni od konkurencije i eventualnog dolaska IKEA-e na tržištu Srbije?

- "Emmezeta" je deo francuske grupacije "Conforama", koja posluje i u Hrvatskoj više od 10 godina. Odluka uprave "Conforame" o rebrendiranju doneta je zbog prilagođavanja tržištu.

Jako dobro poznajemo i pratimo rad svih naših konkurenata, s obzirom na to da pripadamo grupaciji "Steinhoff International" koja je jedna od dve najveće u svetu nameštaja. Mislim da ćemo miksom našeg lokalnog znanja- iskustva i korporacijske logistike uvek biti spremni za sve izazove. Prvi već počinje u junu.

eKapija: Kakvi su vam poslovni planovi u narednom periodu, koliko ćete uložiti u adaptaciju nove robne kuće? Možemo li očekivati otvaranje još "Emmezeta" radnji u Srbiji?

- Ozbiljno smo prišli procesu adaptacije i renoviranja. Još uvek je teško reći koliko će sve to koštati, ali očekujemo ulaganje od oko 1,5 mil EUR. Ponosno mogu reći, da su sve radove u adaptaciji izvršile domaće kompanije. Što se tiče otvaranja novih" Emmezeta" radnji, za sada mogu reći da ideje i želje imamo.

eKapija: Šta se dešava sa zaposlenima? Da li ste preuzeli sve radnike "Kike" i da li će biti novih zapošljavanja?

- "Emmezeta" koncept inače posluje sa većim brojem zaposlenih nego "Kika", tako da tu bojazni nema, naprotiv biće novih zapošljavanja.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.