Izvor: eKapija | Ponedeljak, 20.04.2015.| 15:10
Izdvojite članak Odštampajte vest

Arhitekte iz Beograda pobedile na konkursu za uređenje kompleksa Crkvine u Trebinju

Trebinje
Trebinje (Foto: Aleksandar Parezanović)
Rad grupe mladih arhitekata iz Beograda, od kojih je većina poreklom iz Hercegovine, proglašen je za najbolji na međunarodnom konkursu za idejno arhitektonsko-urbanističko rešenje uređenja šire zone kompleksa manastira Hercegovačka Gračanica u Trebinju, prenosi portal "Trebinje danas".

Pobednički tim čine Vladimir Parežanin, Peđa Parović, Vedran Spaić, Đorđe Mandrapa i Filip Mikić.

Dekan Arhitektonskog fakulteta u Beogradu Vladan Đokić, koji je i član žirija, istakao je da su svi autori diplomirali na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu i da je njihov rad, za razliku od ostalih, bio specifičan zbog toga što ima savremen pristup i stav u tretiranju ovog kompleksa.

- Ovo će biti izuzetna prilika da se, uz postojeći manastirski kompleks, pojavi jedan novi mali grad, koji će sa svojim brojnim sadržajima da se uklopi u ovaj ambijent i neće biti isključivo namenjen samo za vernike, već će ujediniti čitavu populaciju Trebinja i brojne goste koji će dolaziti u posetu - kaže Đokić.

On je istakao da projekat nije megalomanski i da je vrlo racionalan i izvodljiv, te da se lako može realizovati.

- Uvek će biti potrebne neke korekcije u odnosu na rešenje koje je dato, ali to je jedan od načina da se celi prostor uredi, racionalizuje i urbanizuje kao jedan mali grad, koji će već sagrađene objekte sakralne arhitekture povezati sa novim objektima u jedinstvenu celinu - naglasio je Đokić.

Režiser Emir Kusturica, koji je i član žirija, istakao je da će realizacijom ovog projekta Trebinje postati jedinstven grad ne samo u Republici Srpskoj, nego i u svetu.

- Ovde bi trebalo da sve zgrade, koje su u nizu i zatvaraju te male trgove, vitalizuju taj kompleks i da ne budu samo plen turista, nego i života Trebinja - rekao je Kusturica, napominjući da je ovo vrlo zgodno vreme da se parametrima srednjeg veka i ranijih perioda zadaje duh sadašnjeg vremena.

Kusturica je istakao da je tajna ovog poduhvata u tome što na ovakvom prostoru može da se realizuje ideja novog grada, ističući da je ipak veliko pitanje kako da se postojeće stanje razvije u novi grad, jer tek treba da se definiše karakter tih kuća koje su sklopljene i raspoređene.

On je napomenuo da će se za ovaj poduhvat, s obzirom da je reč o dobroj ideji i planovima, naći novac, dodajući da misli da će za godinu dana početi radovi, a da će Crkva odrediti na koji način i pod kojima uslovima će se graditi kompleks. Kusturica kaže da će, kao i uvek, nastojati da pomogne dobrim idejama i da će učestvovati u svemu što je vezano za rekonstrukciju.

Na međunarodni konkurs koji je raspisala Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska pristiglo je 25 radova, a najbolje je birao žiri sastavljen od eminentnih stručnjaka iz oblasti arhitekture i drugih profila.

Cilj konkursa bio je bolje fizičko, funkcionalno i oblikovno povezivanje prostora Hercegovačke Gračanice sa urbanim jezgrom Trebinja, te oživljavanje lokacije i uvođenje novih sadržaja kako duhovnih, tako i kulturnih i turističko-ugostiteljskih.

Na prostoru kompleksa planirana je izgradnja hotela sa 70 ležaja, restoranom, zatvorenim bazenom, saunom i spa-centrom, hostela sa 120 ležaja, više stambeno-poslovnih i prostora za administraciju i upravu, te multifunkcionalnog objekta edukativne namene, za smeštaj škole, fakulteta, akademije ili instituta.

Otvoreni prostori kompleksa biće arhitektonski uređeni trgovima i pešačkim stazama, zelenim površinama, drvoredima, cvećnjacima, fontanama i spomenicima, a planirana je i izgradnja potrebne infrastrukture za posetioce, kao što su parkinzi i javni toalet.

Najbolja rešenja biće nagrađena sa po 4.500 EUR za prvo, 2.500 EUR za drugo, 1.500 EUR za treće mesto, te dva otkupa sa 750 EUR, prenosi "Trebinje danas".
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE