NavMenu

Naučnici pronašli način da "ubiju" rak?

Izvor: Telegraf Subota, 18.04.2015. 10:52
Komentari
Podeli

(Foto: Ivana Vuksa)
Naučnici su otkrili protein koji "ubrzava" imuni sistem tako da može da se izbori sa bilo kojim oblikom raka ili virusom koji postoji

Ovo otkriće naučnika Imperijalnog koledža u Londonu neki nazivaju "prelomnim trenutkom" u borbi protiv raka, a lekari sada prave gensku terapiju zasnovanu na ovom proteinu. Početak lečenja ljudi ovom novom revolucionarnom metodom očekuje se 2018. godine.

– Ovo je veoma uzbudljivo, jer smo pronašli potpuno nov način da koristimo imuni sistem za borbu protiv raka – kaže profesor Filip Ešton Rikard sa odseka za imunobiologiju koledža.

Naučnici ističu da bi otkriće ovog proteina moglo da označi početak revolucije u lečenju jednog broja tumora.

- Ovo je potpuno nov protein. Niko ga ranije nije ni video, niko nije bio svestan da on postoji. On izgleda i ponaša se drugačije od svih drugih proteina – piše u saopštenju tima naučnika.

Protein, nazvan LEM (lymphocyte expansion molecule), ubrzava širenje "T ćelija" imunog sistema ljudi, stvaranjem velike količine energije. T-limfociti su poznati i kao ćelije-ubice, jer ubijaju ćelije raka, viruse, bakterije…

Naše telo i samo "podiže temperaturu" kad obolimo – i onda sledi "poplava" T-ćelija, ali ono ubrzo ostane bez "goriva". Upravo ovo gorivo LEM protein, tvrde naučnici. Kad se on ubaci u organizam, T-limfociti nadiru u tolikim brojevima da nijedan rak ne može da izdrži njihov nalet.

LEM takođe izaziva porast u "sećanju" imunog sistema, koji onda uspeva da prepozna tumore i viruse s kojima se ranije susreo, i tako se smanjuju šanse da će se one opet vratiti u organizam.

Naučnici su prve, uspešne, eksperimente uradili na miševima, a sada rade na razvoju terapije kojom bi T-ćelije pacijenata bile obogaćene LEM proteinom, a zatim ubrizgane nazad u organizam.

Ukoliko ovaj pronalazak bude izdržao test vremena i kliničkih ispitivanja, rak bi se ubuduće lečio jačanjem imunog sistema, umesto hemioterapijama, zračenjem i operacijama.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Agro, Finansije

Digitalno svinjarstvo - Kupite Pig token, a posle dve i po godine dobijate 100 kilograma svinjetine

Uzgajate svinje, a ne odlazite na farmu, nema blatnjavih čizama, ni ustajanja u cik zore da bi se nahranile životinje. Zvuči filmski, ali nije. Krešimir Kuterovac, stočar iz Hrvatske, pokrenuo je sa kompanijom Beyondi i Blok Be platformu GoAgro pomoću koje svako može da postane stočar, a da posao uzgajivača svinja radi neko drugi. - Vi kupujete digitalni oblik svinje - PigNFT (Pig token). Minimalna cena je 220 EUR za koju posle dve i po

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.