Izvor: B92 | Nedelja, 19.04.2015.| 16:07

Montažna kuća za 160 EUR - "Sip Technology" gradi objekte od stiropora i drveta

Kuća firme "Sip Technology" (Foto: siptechnology.rs)
Kompanija "Sip Technology" napravila je na Sajmu građevinarstva u Beogradu kuću od sip panela, sastavljenih od drveta i stiropora, za jedan dan.

Cena gradnje objekta u sivoj fazi je između 160 i 190 EUR po kvadratnom metru.

Inženjer Igor Carević je u okviru akcije "Gradimo srcem" kompanije "Sip Technology", sa svojim timom napravio kućicu ispred hale 3 Beogradskog sajma u petak za manje od dana.

Ista takva kuća od 40 m2 biće napravljena za porodicu iz Čačka koja je ostala bez doma u poplavama.

"Sip Technology" ima proizvodni pogon u Novoj Pazovi, a sedište kompanije je u Estoniji.

Carević kaže da će biti još akcija doniranja kuća napravljenih od sip panela koji, kako je istakao, imaju odlične termoizlacione sposobnosti i statičke karakteristike.

- Prednost ovakvih kuća je što paneli preuzimaju opterećenje, nisu potrebne nikakve dodatne konstrukcije. Sip panel može da podnese opterećenje od 31 tone pritiska, a na savijanje može da primi 7,8 tona - rekao je Carević.

On naglašava da su kuće od sip panela jeftinije i od montažne gradnje, a kamoli klasične čvrste gradnje blokovima i ciglom.

- Stiroporom smo uspeli da preuzimemo deo opterećenja, a stiropor je odličan izolator, tako smo jednim udarcem ubili dve muve, s obzirom da smo uspeli da izbegnemo dodatnu izolaciju samog objekta - objašnjava Carević.

Prema njegovim rečima, sip paneli su otporni na vatru i mogu da izdrže 70 minuta u požaru od 700 stepeni.

On kaže da za takve kuće ne mora da se gradi klasičan temelj, već da mogu da se postave čelične šipke i dodaje da je potrebno iz estetskih razloga dodati neku ukrasnu fasadne oblogu - lamperiju, demit fasadu i druge.

- Patent postoji još od 1930. godine u Kanadi, zatim je počeo da se brzo širi u Americi i Rusiji. Kada je napravljena OZB ploča 1980. godine (koja se sastoji od presovanih delića drvene gradje) taj patent je doživeo procvat i nenormalnom brzinom počeo da se širi na tržištu, a od prošle godine i kod nas - dodao je Carević.

Sip paneli se sastoje od izolacionog materijala - stiropora koji može biti debljine 10,15 ili 20 cm u sendviču između dve snažne obloge - OZB ploče, a u gradnji se međusobno povezuju drvenim gredama. Po proračunima stručnjaka gradnja iznosi svega trećinu klasnične masivne gradnje, dok je od montažne gradnje povoljnija oko 30%.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.