NavMenu

Montažna kuća za 160 EUR - "Sip Technology" gradi objekte od stiropora i drveta

Izvor: B92 Nedelja, 19.04.2015. 16:07
Komentari
Podeli

Kuća firme "Sip Technology" (Foto: siptechnology.rs)Kuća firme "Sip Technology"
Kompanija "Sip Technology" napravila je na Sajmu građevinarstva u Beogradu kuću od sip panela, sastavljenih od drveta i stiropora, za jedan dan.

Cena gradnje objekta u sivoj fazi je između 160 i 190 EUR po kvadratnom metru.

Inženjer Igor Carević je u okviru akcije "Gradimo srcem" kompanije "Sip Technology", sa svojim timom napravio kućicu ispred hale 3 Beogradskog sajma u petak za manje od dana.

Ista takva kuća od 40 m2 biće napravljena za porodicu iz Čačka koja je ostala bez doma u poplavama.

"Sip Technology" ima proizvodni pogon u Novoj Pazovi, a sedište kompanije je u Estoniji.

Carević kaže da će biti još akcija doniranja kuća napravljenih od sip panela koji, kako je istakao, imaju odlične termoizlacione sposobnosti i statičke karakteristike.

- Prednost ovakvih kuća je što paneli preuzimaju opterećenje, nisu potrebne nikakve dodatne konstrukcije. Sip panel može da podnese opterećenje od 31 tone pritiska, a na savijanje može da primi 7,8 tona - rekao je Carević.

On naglašava da su kuće od sip panela jeftinije i od montažne gradnje, a kamoli klasične čvrste gradnje blokovima i ciglom.

- Stiroporom smo uspeli da preuzimemo deo opterećenja, a stiropor je odličan izolator, tako smo jednim udarcem ubili dve muve, s obzirom da smo uspeli da izbegnemo dodatnu izolaciju samog objekta - objašnjava Carević.

Prema njegovim rečima, sip paneli su otporni na vatru i mogu da izdrže 70 minuta u požaru od 700 stepeni.

On kaže da za takve kuće ne mora da se gradi klasičan temelj, već da mogu da se postave čelične šipke i dodaje da je potrebno iz estetskih razloga dodati neku ukrasnu fasadne oblogu - lamperiju, demit fasadu i druge.

- Patent postoji još od 1930. godine u Kanadi, zatim je počeo da se brzo širi u Americi i Rusiji. Kada je napravljena OZB ploča 1980. godine (koja se sastoji od presovanih delića drvene gradje) taj patent je doživeo procvat i nenormalnom brzinom počeo da se širi na tržištu, a od prošle godine i kod nas - dodao je Carević.

Sip paneli se sastoje od izolacionog materijala - stiropora koji može biti debljine 10,15 ili 20 cm u sendviču između dve snažne obloge - OZB ploče, a u gradnji se međusobno povezuju drvenim gredama. Po proračunima stručnjaka gradnja iznosi svega trećinu klasnične masivne gradnje, dok je od montažne gradnje povoljnija oko 30%.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Brojni auto-servisi ne rade više punjenje klima - Da li će građani imati gde da pripreme kola za leto i koliko će to da košta?

Građanima Srbije ovog leta biće teže da servisiraju klima uređaje u svojim automobilima. Razlog za to je što veliki broj auto-servisa obustavlja pružanje ove usluge, jer nemaju sertifikat na osnovu koga bi mogli nabavljati freon i proći inspekcijsku kontrolu. Naime, Ministarstvo zaštite životne sredine je još 2016. godine donelo uredbu da pravna lica i preduzetnici koji klimatizuju motorna vozila moraju imati Sertifikat B. Taj

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.