NavMenu

Saradnja "Vojvodinašuma" i Svetskog fonda za prirodu

Izvor: Tanjug Sreda, 15.04.2015. 15:50
Komentari
Podeli
(Foto: Teodora Brnjoš)
Memorandum o saradnji i razumevanju između Javnog preduzeća "Vojvodinašume" i Svetskog fonda za prirodu (WWF) potpisan je danas u prostorijama "Vojvodinašuma" u Novom Sadu.

Memorandum su potpisali vršilac dužnosti direktora Javnog preduzeća "Vojvodinašume" Marta Takač i regionalni direktor Svetskog fonda za prirodu Dunavsko - karpatskog programa Andreas Bekman.

Marta Takač je rekla da je memorandumom zaokružena dosadašnja saradnja i da će memorandum biti okvir i vodilja za buduće zajedničke aktivnosti.

Saradnja "Vojvodinašuma" i Svetskog fonda za prirodu rezultovala je prestižnom nagradom - poveljom za održivi turizam, koju je JP "Vojvodinašume" dobila 2013. godije kao priznanje za upravljanje Specijalnim rezervatom pritrode Gornje Podunavlje, rekla je Takač.

Ona je istakla da potpisivanje memoranduma predstavlja i dokaz da se u JP "Vojvodinašume" radi po evropskim standardima, posebno kada je reč o šumarstvu, te da je šumarstvo deo sistema zaštite prirode.

Andreas Bekman je naglasio da se saradnja Svetskog fonda za prirodu i "Vojvodinašuma" prvenstveno odnosi na revitalizaciju vlažnih područja u Specijalnom rezervatu prirode "Gornje Podunavlje" od koje će, kako je kazao, višestruku korist imati kako slatkovodni ekosistemi, tako i ljudi čija će se dobrobit ogledati u obezbeđivanju čiste vode, ublažavanju posledica od poplava i u razvoju ekoturizma.

Bekman je posebno istakao činjenicu da je neformalna saradnja WWF-a i JP "Vojvodinašume" počela 2003. godine, a da je intezivirana 2011. godine u okviru projekata "Obnova važnih staništa na području Mure, Drave i Dunava" i "Parkovi Dinarskog luka", te kroz proces UNESKO nominovanja prekograničnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav, koji je po njegovim rečima, poznat i pod nazivom Evropski Amazon.

Deo "Evropskog Amazona" kada je reč o Srbiji je Prirodni rezervat "Gornje Podunavlje", a danas potpisanim memorandumom predviđene su aktivnosti na unapređenju zaštite prirode u tom Prirodnom rezervatu tokom 2015. i 2016. godine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.